Vzhledem k tomu, že Milan Lasica patřil k velikánům slovenského filmu, je pochopitelné, že se o jeho pohřeb zajímají slovenští politici. Návrh strany SaS na vyhlášení státního smutku neprošel, Eduard Heger však přišel s myšlenkou na státní pohřeb.

„Protokol úřadu vlády bude kontaktovat rodinu a nabídne jí nějaké možnosti, například čestnou stráž, kondolenční knihu, vyvěšení černé vlajky a podobně,“ řekla šéfka poslaneckého klubu koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Anna Zemanová po pondělním jednání koaliční rady. 

Jenže podle informací slovenského portálu čas.sk se právě v pondělí po poledni měla sejít zarmoucená rodina, kteří nejenom truchlili nad jejich bolestnou ztrátou, ale padlo tam i rozhodnutí, že se s milovaným členem rodiny rozloučí jenom v soukromí, což nakonec potvrdila i kancelář slovenského premiéra.

Zarmoucená rodina v čele s Magdou Vášáryovou rozhodla, že nevyužije ani další z nabídek úřadu vlády, a to pohřeb se státními poctami. „Rodina nabídku ocenila, ale ponechává všecko v soukromé rovině,“ uvedla pro Nový Čas mluvčí předsedy vlády SR L’ubica Janíková.

Není úplně jasné, zda za odmítnutím pohřbu se státními poctami stojí to, že nebude vyhlášen státní smutek, podle Lasicova kolegy a dobrého kamaráda Milana Kňažka je to věc nejbližších pozůstalých. „Nemyslím si, že by o to stál, i když on měl často vyjádření ne přímo politické, ale k veřejným otázkám, co je normální a co má být. Nemyslím si, že si potrpěl na takové oficiální pocty, myslím si taky a v tom bych s ním souhlasil, že ta skutečná hodnota tkví v něčem jiném a ne v těch ceremoniálech, tím tedy nechci říci, že by si je nezasloužil,“ prozradil Kňažko v rozhovoru pro deník SME a vlastně tak vysvětlil rozhodnutí Lasicových nejbližších, kteří si přejí jen soukromé rozloučení.

Video: Černý víkend českého showbyznysu, zemřeli Milan Lasica, František Nedvěd a zakladatel kapely Argema

Video
Video se připravuje ...

Černý víkend českého showbyznysu, zemřeli Milan Lasica, František Nedvěd a zakladatel kapely Argema Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
49 fotografií