Ač herec miloval komediální role a do srdcí mnoha filmových diváků se zapsal jako major Maisner ze ztřeštěné trilogie Byl jednou jeden polda či táta Horáček z Discopříběhů, nestál o okázalé vyprovázení na poslední cestu. „Pohřeb bude probíhat v rodinném kruhu, protože tak si to i tatínek přál, takže to přání respektujeme,“ oznámil syn Jan Potměšil (43), bývalý televizní dramaturg. I tak se ale vedle rodiny sešla rovněž fůra jeho slavných kamarádů.

Ztratil hlas

Mezi prvními do kaple svatého Václava na Vinohradském hřbitově přišla vdova Jaroslava v doprovodu mladšího syna Honzy s rodinou. Starší Ladislav (47) dorazil o chvilku později. Vzápětí se objevil bývalý ředitel karlínského divadla Ladislav Županič (77). „Byl to můj dlouholetý kamarád, hráli jsme spolu v divadle, ale pak ho potkalo, co ho potkalo, a alespoň jsme si spolu telefonovali. A pak už ani to nešlo, protože Láďa ztratil hlas. Bylo to krásné rozloučení a nikdy na něho nezapomenu,“ řekl Blesku dojatý Županič.

Držák Ťulda

Takřka »s křížkem po funusu« přispěchal největší kamarád zesnulého, herec Jiří Klem (77). Přestože už byly dveře kostela zavřené, pustili ho ještě dovnitř… Smuteční obřad trval krátce, jen 18 minut. Poté byla rakev s ostatky Ladislava Potměšila vynesena do připravené limuzíny. Vdova poslala svému muži políbení a mávnutím ho vyprovodila do nebe. Když pohřební vůz odjížděl, přistoupil k ní bratr Otakar Brousek ml. (64), řečený Ťulda, objal ji kolem ramen a jistil, aby se nesložila…

Přišla i »tajná« dcera

Ladislav byl dvakrát ženatý. Jeho první žena Jaroslava Pokorná (74), herečka a držitelka Českého lva, se ze včerejšího pohřbu omluvila. Přišla jen jejich dcera, loutkoherečka Marie »Máša« Mrázková (52).

Zákeřná rakovina

Herec bojoval skoro deset let s rakovinou, která se mu i po operacích celkem třikrát vrátila. Bohužel poslední boj prohrál 12. července 2021. „Tatínek umřel ve spánku v Nemocnici Motol, těch příčin tam bylo víc, je složité říct, na co zemřel,“ řekl Blesku syn Jan Potměšil.

VIDEO: Potměšil dal před smrtí zákaz, rodina promluvila o pohřbu. A Křížek je ve vězení.

Video
Video se připravuje ...

Potměšil dal před smrtí zákaz, rodina promluvila o pohřbu. A Křížek je ve vězení. Barbora Horáková

Fotogalerie
64 fotografií