Ladislav Potměšil, jenž se proslavil mimo jiné rolí tatínka v hudební komedii Discopříběh 1 a 2, s vážnou chorobou, na kterou bohužel není lék, statečně bojoval několik let. Během pouhého jednoho jediného roku musel dokonce podstoupit čtyři operace, při nichž mu lékaři odebrali jeden obratel. Jeho poslední snímky pocházejí z jeho narozeninové oslavy v září 2020. Tehdy se Blesku svěřil, že by si přál jediné - aby mu ještě po nějaký čas sloužilo zdraví.

Svůj čas trávil Ladislav ve společnosti manželky, jejich společných dvou synů s partnerkami a vnoučátek, která mu dělala obrovskou radost. Je to znát i na jeho posledních snímcích - pózuje na nich například s vnučkou Žofinkou či „hlídá“ maličkou vnučku Emu tak usilovně, až z toho sám usnul.

Jakmile se však vypravil na procházku se svou manželkou, herečkou a dabérkou Jaroslavou Brouskovou (70), musel využívat pomoci chodítek určených pro osoby, které potřebují oporu při chůzi.

Herec Jiří Klem (77) zavzpomínal, že při natáčení pořadu 13. komnata v roce 2019 už měl filmový major Maisner z komediální trilogie Byl jednou jeden polda problémy se zdravím. „Už musel při natáčení sedět v křesle,“ vzpomněl umělec, který si, stejně jako Potměšil, zahrál v Ordinaci v růžové zahradě. „Často jsme si potom povídali a volali si. Pak už nemohl mluvit, tak jsme komunikovali s jeho ženou Jájou…“

VIDEO: Zemřel Ladislav Potměšil (†75), hvězda Discopříběhu i major Maisner! Poslední roky protrpěl.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Ladislav Potměšil (†75), hvězda Discopříběhu i major Maisner! Poslední roky protrpěl. Česká televize

V tom samém roce, po sérii prodělaných operací, se Potměšil rozhodl, že pověsí své řemeslo na hřebíček. „Před kameru ani na divadelní prkna si už opravdu stoupnout nemohu, zato rodina si mě teď pořádně užije!“ těšil se a doufal, že se z něj stane dědeček na plný úvazek. „Konečně mám totiž na rodinu čas! A také na přemýšlení… I na to nebyl čas,“ usmíval se tehdy v očekávání věcí příštích. Jenže jak se říká, člověk míní, Pánbůh mění. Osud mu bohužel vyměřil už jenom pouhé dva roky…

Přesto se však Potměšil snažil cvičit a chodit, aby se zase dostal zpátky do kondice, a liboval si, že všechny životní obtíže se mu daří zvládat především díky jeho manželce, která mu řekla své „ano“ v roce 1973. Byli spolu tedy nádherných 48 let.

Poté, co dal Potměšil vale herectví, přestal se vídat se svými hereckými kolegy. Ti „nejvěrnější“ mu však zůstali - například herec Martin Zahálka (62) či šansoniér Igor Šebo (64).

A také Ota Jirák (72). Ten se ovšem nechal slyšet, že si Potměšil sám nepřál, aby jej přátelé navštěvovali. Nechtěl, aby jej viděli, jak postupně ztrácí síly… „Naposledy jsem ho viděl před dvěma lety, byli jsme za ním s manželkou v nemocnici. Pak chtěl, abych si ho pamatoval takového, jaký byl,“ hlesl po jeho skonu zdrcený Jirák, jenž je aktuálně k vidění coby otec Popelka v úspěšném primáckém seriálu Slunečná.

Nakonec herec naposledy vydechl v červenci 2021. „Tatínek umřel ve spánku v nemocnici Motol. Poslední roky hodně trpěl, rád bych poděkoval všem doktorům a sestřičkám, kteří se o něj úžasně starali, zvláště pak v posledních dnech,“ řekl Blesku syn Jan Potměšil. Jeho otce ale nezabila jen rakovina. „Těch příčin tam bylo víc, je složité říct, na co zemřel,“ naznačil zarmoucený syn.

Fotogalerie
67 fotografií