Světově proslulý rybářský dobrodruh Jakub Vágner byl patrně největším překvapením letošního StarDance. Už po prvních kolech bylo všem, kdo populární soutěž plnou hvězd sledují, jasné, že právě v něm se ukrýval skrytý taneční talent a rozhodně bude mít ještě co ukázat a nabídnout. A zdání neklamalo! Vágner se s půvabnou tanečnicí Míšou dostal až do velkého finále, které Česká televize odvysílá již tuto sobotu. Bude vítězem on, nebo diváky více ohromí Veronika Khek Kubařová (32) s tanečníkem Dominikem Vodičkou (23) či Matouš Ruml (34) s půvabnou Natálií Otáhalovou (19)?

Jako asi každá hvězda i Jakub však musel pro úspěch náročné soutěži mnohé obětovat. Více než chytání ryb a nebezpečným výpravám se teď věnoval tanečním krokům a jeho druhým domovem byl stejně tak taneční parket. Ostatně veškerá fyzická i psychická dřina se podepsala na jeho zdraví tak nemile, že skončil v nemocnici s naprosto nesnesitelnými bolestmi krční páteře. Avšak i přes zdravotní indispozici a pod vlivem silných léků proti bolesti to nakonec zvládl v rámci možností na výbornou.

Nyní přiznal, že aby to šílené tempo ustál, ve svých sedmatřiceti letech podlehl menší závislosti, což je pro něj jako pro člověka, který žádné omamné látky, včetně alkoholu, nikdy pravidelně neužíval, velká životní změna. „Před StarDance jsem nepil ani kafe. Tam jste mě tak trochu zkazili. Myslím si, že od kávy zase odejdu, ale doopravdy ty generálky by bez ní nešly ani přežít. Vždycky tam vysypu minimálně tři cukry, abych to dal ten den,“ prozradil v rozhovoru s herečkou a moderátorkou StarDance Terezou Kostkovou (43) v pořadu Českého Rozhlasu Blízká setkání, že kofein a cukr jsou teď jeho legálním dopingem.

Jako zcestovalý rybář, který se často pohybuje v různých domorodých kmenech a poznává jejich zvyky a kulturu, má však na onamné a návykové látky velmi specifický pohled. „Je to tak, že všechno se musí používat s mírou. A i ty látky, co lidi dneska vlastně nazývají drogy, tak všichni ti šamani je historicky používali k restartu těch svých civilizací. A je to v těch daných místech úplně v pořádku, ale vždycky to mělo vyšší hodnotu a vyšší cíl. I jiné dávkování. Všechny tyto věci jsou léčivé, ale jen do určité míry... To opodstatnění je úplně jiné, než že si chci udělat hezký večer,“ vysvětlil rybář, že i zdánlivě velmi škodlivé věci mohou mít při správném zacházení své benefity.

VIDEO: Karel Vágner o Jakubovi ve StarDance: Proč se na syna nechodí dívat?

Video
Video se připravuje ...

Karel Vágner o Jakubovi ve StarDance: Proč se na syna nechodí dívat? Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
55 fotografií