Žofie si již delší dobu prochází peklem kvůli rozchodu rodičů a odstěhování jejího táty (Tomáš Petřík) z domova. Za jeho radikálním řezem přitom není nikdo třetí. Žofiin táta už jen nesnesl manželčin (Marcela Rojíčková) stupňující se perfekcionismus a její snahu dirigovat jeho, dceru i celou domácnost podle svých představ. Zatímco on to s manželkou vzdal, Žofie s mámou zůstala.

Ta se na ni bohužel upnula takovým způsobem, že je pro Žofii teď doma nedýchatelno. Bohunka Dušková neustále zvyšuje své nároky na dceru. Požaduje po ní co nejlepší prospěch ve škole, snaží se ji co nejvíce zaměstnat v jejím volnu, aby se neflákala. Zároveň by byla ráda, kdyby se Žofka co nejméně stýkala se svým tátou, jenž na ni má podle ní špatný vliv, protože je příliš benevolentní. Přitom právě u táty je Žofii nyní lépe, neboť na ni neustále netlačí se svými požadavky.

Z těžké krize rodičů je studentka Žofie naprosto zoufalá. I když má velkou podporu od rodiny Klímových, kteří se jí snaží pomoct a psychicky podpořit, sama už situaci nezvládá. Kvůli mámě, které na ní opravdu záleží, jen to bohužel neumí dát náležitě najevo, je pod permanentním tlakem. Čím dál častěji ji napadají černé myšlenky, jak tomu všemu uniknout. Úlevu totiž najde v sebepoškozování, aniž by si uvědomila, že tohle je přímá cesta do pekel.

Ve škole uteče na záchody, kde se zamkne a svůj plán uskuteční. Pořeže si ruku. „Když jsme Žofiin příběh začali zpracovávat, překvapilo nás, kolik mladých lidí z našeho okolí má se sebepoškozováním nějaké zkušenosti, ať již bezprostřední, nebo zprostředkované, kolik mladistvých toto téma dennodenně řeší. Byli bychom rádi, kdybychom našimi příběhy přispěli k tomu, že to duševního zdraví u mladistvých přestane být tabuizováno a že se o něm začne otevřeně mluvit, aby si rodiče uvědomili, pod jak velkým tlakem mohou být jejich děti a jaké to může mít následky. Zároveň chceme v těchto příbězích ukázat, že i v takových těžkých situacích existuje řešení, “ objasňuje kreativní producentka Ulice Silvia Klasová. Premiérový díl uvidíte v Ulici už v úterý v 18.25 na Nově.

Co dělat a jak si pomoci od sebepoškozování?

Nejčastější formy sebepoškozování jsou řezání se ostrými předměty, pálení se – většinou na zápěstí či předloktí, mnohdy s ním souvisí i řezné rány na nohou a dalších částech těla, vytrhávání si vlasů, drásání kůže až do krve.

Nejdůležitější je, o svých problémech mluvit. Lidé, kteří se sebepoškozují, by se měli zkusit se svým pocity svěřit někomu, komu důvěřují. Pokud nikoho takového nemají, měli by se obrátit na Linku bezpečí (116 111 – anonymní, pro děti a studenty do 26 let). Můžou se také svěřit lékaři či psychologovi.

Jsou i jiné způsoby, jak se zklidnit a ulevit si. Například dlouhou procházkou na čerstvém vzduchu, napočítat do tisíce, vyhledat veřejné místo, které sebepoškozování znemožní, dát si horkou vanu nebo naopak studenou sprchu, věnovat se zvířecímu mazlíčkovi, vyjmenovat vše, co vidíte kolem sebe. Věnovat se sportu, zabušit si do polštáře, poslouchat hlasitou hudbu.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z premiérových dílů seriálu Ulice. TV Nova

Fotogalerie
85 fotografií