„A já na to zase budu reagovat: »Ano, pardon, máte pravdu«,“ přiznala Blesku hvězda nekonečného seriálu Ulice Eva Hacurová a dodává: „Bude mi třicet a stále považuju za normální, když slyším otázky typu, jakou držím dietu, jak se obléci, abych zakryla kila navíc a rady, kolik bych měla shodit. Nesu si to celý život.“

Být jako Helena Růžičková?

Rodina Evy jí nikdy nedávala najevo, že by měla něco se svým tělem dělat. To až v pubertě a v dětském kolektivu se s takovými poznámkami setkala. Největší ránu jí však uštědřili členové komisí u přijímaček na umělecké školy.

„Dělala jsem zkoušky na čtyři konzervatoře a všude měli problém s mou váhou. Říkali, že vypadám jako metráček. Na jedné mi dokonce doporučili buď výrazně zhubnout, nebo naopak přibrat a přidat na razanci projevu. Abych byla taková druhá Hanka Křížková nebo Helena Růžičková. Pedagogické autority vůbec nedomyslely, co to udělá s mou puberťáckou duší. Hrozně jsem to obrečela,“ vzpomíná herečka.

Hnusná jako noc

Ve dvanácti se Eva poprvé zamilovala a hned od svého objektu zájmu schytala ostrá slova. Řekl jí, že s ní na rande nepůjde, protože je hnusná jako noc. I v dospělosti jeden její dlouhodobý vztah skončil kvůli tomu, že nebyla podle partnerových představ. „Rozešli jsme se po třech a půl letech a expartner prý celou dobu očekával, že se změním. Pravděpodobně tím myslel, že kvůli němu zhubnu,“ domýšlí se Eva Hacurová.

Nabídne náruč i rameno

Přestože má Eva dodnes problém s tím, že má stále pocit, že ji někdo hodnotí a kritizuje, v jednom si může být jistá. Její partner a otec malé Lady Kryštof Vondráček to rozhodně nedělá. „On mě má rád takovou, jaká jsem. Vedle něj si poprvé připadám jako křehká žena. On je můj silný muž, který dokáže, v případě potřeby, nabídnout náruč i rameno na vyplakání,“ říká s úsměvem herečka a novopečená maminka.

Třetina dětí zažila online zesměšňování

Téměř 10 tisíc dětí ve věku 10 až 17 let se účastnilo výzkumu Děti a kult krásy v online světě, který podpořila společnost O2. Cílem bylo zjistit, jak sociální sítě ovlivňují vnímání krásy, proč děti upravují svůj vzhled, zda se setkaly s nějakou formou online zesměšňování.

Krása a zase krása

V období dospívání řeší otázku vzhledu téměř každý. K jeho hodnocení přitom přispívají i nerealistické obrázky či videa ze sociálních sítí a časopisů. A z toho může vyplynout i šikana mezi dětmi a dospívajícími.

Smích kvůli vzhledu

Ta může mít mnoho podob. Jednou z nich je i zostuzování ostatních kvůli jejich vzhledu. V online prostředí čelila posměškům kvůli vzhledu jedna třetina dětí, v reálném životě více než polovina. Nejčastěji se dětem ostatní posmívali kvůli tělesnému vzhledu (29 %) nebo obličeji a vlasům (26 %). 22 % dětí zažilo urážky kvůli oblečení nebo mobilu.

Důsledky »hejtování«

Některé děti, které se staly obětí zesměšňování, tato skutečnost motivovala pozitivně. Začali sportovat nebo se zdravě stravovat. Ovšem u některých to mělo opačný efekt. Přes 7 % dětí se začalo omezovat v jídle a 5 % dětí dokonce redukovalo potravu na minimum. Závažným zjištěním je pak přiznání přejídání se a vyzvracení potravy u 1,3 % dětí. Přes 7 % dětí začalo vnímat své tělo jako „tlusté“, přestože je okolí ujišťovalo o opaku.

Víte, že…

… v online prostředí čelila posměškům jedna třetina českých dětí, v reálném životě to byla více než polovina?

… jen každé druhé dítě je spokojené se svým obličejem, s vlastním tělem pak pouze 46 % dotázaných?

… každé desáté dítě přiznává sebepoškozující tendence, přes 4 % pak potvrdila řezání či pálení?

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Restart: K efektivnímu hubnutí musíte mít pohyb i kvalitní stravu říká odborník Videohub

Fotogalerie
14 fotografií