Nově objevený snímek je jednou z mnoha desítek rarit od fotografa Michala Fairaizla (62), který filmaře na natáčení v létě 1990 doprovázel.

Nově vycházejí v knize o celém fenoménu »Slunce, seno…« od spisovatele Petra Macka (41).

Heleně Růžičkové, největší hvězdě Troškovy trilogie, je v knize věnována celá životopisná část, proto je s podivem, že právě na této fotografii není – přestože na výlet na italské vykopávky v Pompejích jela také.

„Jenže na místo jsme přijeli asi v pět večer a areál se zavíral v sedm hodin,“ vzpomíná fotograf Fairaizl. „Helena usoudila, že by to v tak krátké době nezvládla projít, tak s Jirkou, který na tom byl s pohyblivostí podobně, zůstali čekat v autobusu!“ objasnil tajemství skupinové fotografie z Pompejí bez ústřední hvězdy.

Herečka, jež ve svých nejsilnějších časech vážila až 260 kilogramů, proto prý tento snímek moc ráda neměla. „Jenže my dopředu nevěděli, že se na místě vyfotíme, byl to spontánní nápad,“ dodal fotograf Fairaizl s tím, že se později dělal snímek jiný, kde už Helena nechyběla.

Knihu plnou rozhovorů s žijícími herci a tvůrci Troškovy trilogie, životopisem Heleny Růžičkové a řadou vzácných archivních materiálů souvisejících se vznikem všech tří filmů zakoupíte už nyní na webu ikiosek.cz a u dobrých knihkupců!

Video
Video se připravuje ...

23 let od smrti Jiřího Růžičky (†43): Máma Helena ho přežila jen o pár let Videohub

Fotogalerie
49 fotografií