Muž jménem Archie Williams stanul v květnu letošního roku před porotou soutěže America’s Got Talent. Přišel zazpívat. Ještě před svým výstupem ale tisícům diváků v hledišti a milionům u televizních obrazovek nervózně prozradil, že byl před nedávnem osvobozen. Po 37 letech ve vězení. Čelist na zem spadla i Simonu Cowellovi (60).

„Obvinili mě ze zločinu někoho jiného,“ vydal ze sebe. „Po třiceti sedmi letech mě osvobodilo DNA.“ V předtočeném medailonku pak vylíčil, jak se to celé seběhlo.

V prosinci roku 1982 byla znásilněna a téměř zabita 30letá běloška. O čtyři měsíce později, navzdory neshodě otisků prstů na místě činu s těmi Williamsovými a svědectví jeho blízkých, že v inkriminovanou dobu spal u sebe doma, byl odsouzen a uvězněn. Williamse přitom jako pachatele neidentifikovala ani oběť. Žena tvrdila, že útočník byl mnohem vyšší než on a měl na hrudi jizvu. Přesto byla policií přesvědčována, že viníka má přímo před sebou. A nakonec to potvrdila.

Video: Zavřel má dohodu s otcem dívky, kterou srazil. A u Kvitové přespává rozvádějící se trenér.

Video
Video se připravuje ...

Zavřel má dohodu s otcem dívky, kterou srazil. A u Kvitové přespává rozvádějící se trenér. Bára Horáková, Lukáš Červený

A tak si tehdy dvaadvacetiletý Williams musel odsedět 37 dlouhých let, než se o jeho případ znovu začaly zajímat úřady. Pro prošetření jeho DNA moderní postupy vyšlo najevo, že byl křivě usvědčen. Propustili ho.

„Věděl jsem, že jsem nevinný, ten zločin jsem nespáchal. Ale jako chudé černošské dítě jsem neměl možnost bojovat proti státu Louisiana,“ uvedl v zákulisí. V soutěži vystoupil s písní Don't Let the Sun Go Down on Me zpěváků George Michaela (†53) a Eltona Johna(73) a dostal čtyřikrát ano. Druhý jmenovaný se mu později ozval.

„Moc se mu to líbilo a pozval mě, abych tuhle píseň zazpíval na jeho show, až se objeví ve Státech,“ řekl šťastný Williams. A další nabídky se jednomu z největších favoritů letošního ročníku talentové soutěže jenom hrnou.

Video: Poslechněte si slavnou píseň Eltona Johna v podání Archieho Williamse.

Fotogalerie
7 fotografií