Ačkoliv to dlouho nevypadalo dobře pro Pavla, nakonec v soutěži pokračuje, ale od plotny musela odejít jeho soupeřka Jitka. Skoro se ale zdálo, jako by za její odchod mohl výraz její tváře. „Jitka to chce vzdát?“ zeptal se porotce Punčochář. „Mně to tak přijde,“ okomentoval to Forejt.

Pár věcí jí na jejím vaření vytkli. A když došlo na rozhodování, padla volba právě na ni. Kuchyň MasterChefa tak nadobro opustila Jitka. „Je to úleva, najednou ti končí ten stres,“ okomentovala svůj odchod trochu zvláštně. Jako by už opravdu ani pokračovat dál nechtěla.

Přesto se ale našli diváci, kterým se nelíbilo, že odešla. „Měl vypadnout buďto Pavel nebo oba. Jitce jsem moc nefandila, ale bylo to nespravedlivé,“ stěžovala si například jedna divačka na sociální síti. Pavel byl podle ní jasně nejhorší. „Jitku vyhodili proto, že se při vaření tvářila naprdnutě,“ zlobila se. Někdo jiný ale naopak tvrdil, že to měla »na háku«, což se jí vymstilo. Jako již tradičně se pak ozývaly názory, že měla vypadnout Pavlína, kterou řada diváků nesnáší.

Drsný díl pro Pavla

„Dnes se naučíme něco o kuchyni, která vedle té naší existuje po staletí, ale málokdo o ní něco ví,“ zahájil Radek Kašpárek romskou výzvu. Modrý tým, který v předchozí epizodě vyhrál mysliveckou výzvu, následně odešel na balkon, zato u ploten postávali červení ve složení Pavel, Pája, Ivka, Chili a Jitka. Úsměv na tváři Pavla Berkyho se neobešel bez povšimnutí – módní návrhář s romskými kořeny ve výzvě blízké jeho srdci jednoduše musí zaválet. Jan Punčochář mezi soutěžící navíc pozval dvě vynikající romské kuchařky, které ze tří pokrmů na stole vybraly tradiční „holubky“ neboli plněný zelný list. Každý ze soutěžících měl do receptu vdechnout něco svého. A tu nastal problém.

Nejvíce zbytečnými komponenty si disciplínu ztížila Ivča, Pája zapomněl (opět) včas zapnout troubu a Chili zase svou papriku do trouby hodit. Poslední vteřiny se v očích soutěžících zračila obrovská nervozita, jídla ale nakonec stihli doladit podle svých představ. Jitka u hostů ztroskotala na neviditelném množství náplně, Pája na syrovém masu, Ivča na nedovařených listech. Pavel první část výzvy potěšil porotu netradičním způsobem přípravy rýže. Nejvíce však překvapila Chili, jež do tradiční receptury přimíchala trochu Asie. Její holubky jí vynesly místo na balkonu.

Druhá výzva byly romské piškoty na sladko a suroviny tentokrát rozdělovala Chili. Pavel od ní dostal čokoládu, což se během vaření neukázalo jako mazané rozhodnutí. Pavel zmatkoval, nestíhal a došlo i na chvilkový zásek. Porota se musela jít přesvědčit, zda je v pořádku, a trochu ho uklidnit. „Pavle, tohle nemůžete stihnout, zastavte se a rozmyslete si ještě jednou, co vaříte a co máte dělat,“ řekl mu Punčochář. Jejich prezence Pavlovi na stresu ale pouze přidala.

S každou další uběhlou vteřinou soutěžící litovali, že si suroviny nemohli vybrat sami. Pavel si s čokoládou nevěděl rady a svou kamarádku a soupeřku v hloubi duše proklínal. Jedinou sebejistou soutěžící byla Ivča, jablka a hrušky zpracovává poměrně často a i tady, u nikdy nevyzkoušeného receptu, věděla, jak s nimi naložit. Jitka na všechny působila odevzdaně, kromě porotců si toho všimli i její soupeři na balkóně.

Jejím piškotům chyběla sladká chuť, která je přitom stěžejní. O nic lépe na tom nebyl ani Pája. Ten porotce odzbrojil lahodnou až geniální chutí omáčky, zato s taštičkami by mohli spíš dláždit ulice. Ivča porotce zklamala zase přílišnou sladkostí.

Největší kritiku ovšem slízl stresař Pavel. Podle porotců nemají jahody vedle čokolády co dělat. „Já nechápu, kdo vymyslel to, že se jahody k čokoládě nehodí,“ svěřil se designér, který si svou kombinací byl jistý. Mistr chuti a michelinský kuchař Radek Kašpárek ho ale vyvedl z omylu – není to kombinací, ale chutí. Nakyslé jahody a hořká čokoláda k sobě jednoduše nejdou. „Opravdu bych na této výzvě nechtěl vypadnout,“ přiznal Pavel se smutkem v hlase. Ze soutěže ale nakonec přece jen nevypadl.

Pouhá jedna epizoda zbývá před tím, než MasterChef nastoupí na svou letní pauzu. Kdo se v příštím kolem probojuje do TOP 8 a bude zase o krok blíž sladké výhře? To se dozvíte už příští středu 10. června na TV Nova.

VIDEO: Z MasterChefa se v posledním kole odporoučela Jitka

Video
Video se připravuje ...

Z MasterChefa se v posledním kole odporoučela Jitka TV Nova

Fotogalerie
33 fotografií