Na Českého lva obdržel snímek Na střeše v produkci Moniky Kristlové nominaci coby nejlepší film. Jiří Mádl si za něj mohl přijít na křišťálové sošky za režii i scénář. Ten napsal v roce 2011 anglicky jako svůj absolventský na New York Film Academy. I jeho režijní a scenáristický debut Pojedeme k moři byl nominován v obou kategoriích, ale ani jednoho lva nezískal. Stejně jako film Na střeše.

Sošku měl zaděláno za nejlepší herecký výkon v hlavní roli Alois Švehlík za ztrvárnění nerudného důchodce profesora Rypara a také Lukas Duy Anh Tran za vedlejší postavu Songa. Jej Rypar objeví na střeše pražského činžáku, v němž bydlí, a začne s ním sdílet svou domácnost. Ani jeden sošku nedostal.

Dva rozdílní muži si k sobě nelehce hledají cestu a postupně zjišťují, že si mají navzájem co dát. Profesorovi, který piluje mladíkovu češtinu, Songova společnost, i když nikoli bezproblémová, otevírá oči – přichází na to, že být sám není úplně to pravé.

Postavu Rypara měl původně ztvárnit Jan Tříska. Po jeho tragické smrti Mádl oslovil Aloise Švehlíka. Kromě něj a Trana ve filmu hrají Vojtěch DykAdrian Jastraban, Mary Bartalos či David Švehlík.

Premiéra filmu Na střeše
Autor: Blesk:foto CNC: Marek Patek

Recenzi filmu Na střeše čtěte ZDE >>>