Jako první se k plotně postaví číšník Borislav (30) řečený Boris z Bosny a Hercegoviny. Ten žije v České republice sedm let a Vánoce má rád, protože jsou časem, kdy je celá rodina pohromadě. Jídlo je při oslavě Vánoc také velmi důležité – na stole mají hodně pokrmů a jeho maminka pekla tradičně až dvacet druhů cukroví. Jakožto milovník masa připraví pro své hosty menu plné masa. „Mě by strašně mrzelo, když se takhle snažím, kdyby přišel nějaký vegetarián,“ obává se balkánský hostitel. A on přijde – Syřan Fawaz, který nedá do pusy nejen maso, ale třeba ani majonézu. Ta bude v úkolu týdne, což je Borisův bramborový salát. Boris z něj radost mít nebude. A nepotěší ho ani další host, který se vyhýbá masu, i když jen tomu vepřovému: Tatarka Elmira. Hostina začne bez ní, jelikož se opozdí, a hladoví soutěžící už začnou hodovat. Jak si parta různorodých lidí, co snad ani nemohou být odlišnější, padne do oka? A jaká chorvatská dobrůtka přijde k chuti Češce Michaele, která do Chorvatska jezdívá v létě, ale nikdy ji dosud nejedla?

Úterní večeři nachystá Fawaz (57), který si nechává říkat příjmením, tedy Aita. Toho to ze Sýrie do Česka táhlo hlavně za láskou. Dnes už je sice rozvedený, ale zůstal tu, především kvůli dětem. Sám o sobě tvrdí, že je přátelský a vždy drží slovo, ale také co na srdci, to na jazyku. To, že říká vše na rovinu (a nahlas), už hosté první večer zjistili… Přestože je vegetariánem, pro své hosty připraví hory jídla i s masem. Kvantitu mu nelze upřít. Ale jak to bude s kvalitou? Pochutnají si hosté na slavnostním menu? A jak dopadne hádka Borise s Fawazem, kteří se chytnou kvůli dezertu? Aita totiž připraví harasu, což je podle google papriková kořenící směs, ne sladký pamlsek. „Já jsem Arab, já tomu rozumím,“ začne vykřikovat a divoce gestikulovat Aita, jakmile Boris zpochybní název. „Ani mě nenechá domluvit větu,“ zlobí se pak na kamery horkokrevný Syřan, u kterého nebude soutěžní večer sice příliš vánoční, ale rozhodně během něj nebude nuda.

Ve středu přijdou na řadu tradiční polské Vánoce. Menu se chopí Polka Ilona (31), která u nás žije už dvanáct let. Pro Ilonu jsou Vánoce nejhezčí svátky v roce, a jejich oslavy jsou vřelé, štědré a bohat. Už den předem například polské kuchařinky připravují jídlo a celkem se vaří 12 chodů (každý chod za 1 apoštola). Ilona pro své hosty sice připraví bohaté menu, ale 12 chodů to skutečně nebude. A i když půjde o pokrmy bezmasé, s nimiž by měl být Aita spokojen, zase dojde na kritiku. Tenhle svérázný mužíček si totiž vždycky najde něco, co mu vadí či nechutná. Největší výzvou se pro Ilonu stane nakonec příprava kapřího masa. „Je opravdu hnusný. Ta vůně je taková… bléééh. A nesnáším ten smrad z toho oleje od toho kapra, takže si dám radši něco přes nos, abych to nemusela cítit,“ rozhodne se. Přesto se však zachová jako hrdinka a úkol týdne splní. A svou štědrost prokáže i v tom, že ostatní hráči od ní dostanou dárečky...

Ve čtvrtek hosty k sobě domů pozve Tatarka Elmira (30). Přestože je původem z Ruska, před 14 lety přijela do České republiky studovat, a už zůstala. Je však pyšná na své kořeny a snaží se tatarskou kulturu představit dalším lidem. I v Prostřenu, a proto přichystá slavnostní tatarské menu. Byť jakožto muslimka Vánoce neslaví, kvůli svým hostům zajistí výzdobu a prostírání. Tatarská bude i zábava v podobě tanečnice v tatarském kroji. Všichni si mohou nasadit typické pokrývky hlavy a Fawaz se při tanci natolik rozjede, až to decentní a kultivované hostitelce nebude příjemné. „To, co předvedl, mi přišlo trochu za hranicí,“ přizná. Nebaví se ani Boris. „Já jsem rovnou říkal, že se nezúčastním tancovací zábavy. Pro mě je to trapný a nesnáším to,“ prohlásí odměřeně. Podaří se Elmiře udržet večer v přátelské slavnostní atmosféře?

A nakonec to nejlepší. V pátek přijdou na řadu tradiční české Vánoce. Typické štědrovečerní menu uvaří Michaela (52), která je bezesporu velkou milovnicí Vánoc. Ráda peče vánoční cukroví, není pro ni problém upéct ani 30 druhů. Budou stromeček, cukroví, dárečky, kapr i řízky. Elmira se dokonce rozbrečí. Budou to slzy starostí, radosti nebo dojetí? Rozpaky vzbudí především klasický houbový kuba. Zahraniční hosté na něj koukají dost nedůvěřivě. „Já jsem si představovala, že to bude něco z Kuby… třeba Cuba Libre,“ přizná Elmira. Mnozí kolem stolu cítí také obavy z hub. „Nesbírala jsem je sama, jsou od kamaráda, ale nebojte se, už jsem je jedla, jsou to samé hříbky,“ ujišťuje hosty Míša. Otravy se totiž nejvíce strachuje především Polka Ilona. Jak poslední večer dopadne? Otráví někoho jídlo, anebo zábava? A vyhrají dobré pokrmy, nebo zvítězí jiné pohnutky? Napínavé to bude až do konce!


VIDEO: Prostřeno a tradiční česká jídla: Komu se dělá zle z vůně kapra?
Video
Video se připravuje ...

Prostřeno a tradiční česká jídla: Komu se dělá zle z vůně kapra? 

Fotogalerie
9 fotografií