Prostřeno bude tentokrát v Moravskoslezském kraji a muži budou v převaze – tři ku dvěma ženám. Tahle parta, promíchaná genderově i věkově, nabídne skutečně zajímavé hostitele, jejich „toulavé boty“ se projeví i v jejich jídelníčcích. Jako první se k plotně postaví zedník a obkladač Tomáš (48), který vsadí na španělský večer. Španělské menu si vybral, protože právě tam prožil valnou část svého života. Pro své hosty připraví například studenou polévku gaspacho a pravou paellu. Jenomže pro hosty ze severu Moravy je takové menu až moc exotické a polévka, která se podává za studena, byla studená až moc. Kromě toho k předkrmu zapomene přinést speciálně upečené houstičky. „Sice se na něm podepsala tréma, ale všechny tyhle věci se počítají do bodového hodnocení,“ rýpne si mladičký Vojtěch.

V úterý hosty k sobě domů pozve Monika (41), která připraví ostatním soutěžícím menší šok. Žije totiž v hezkém prostředí spolu se svým synem: A partnerkou. Hosté jsou k hostitelčině orientaci tolerantní, ačkoliv tak dlouho mluví o tom, že jim to vlastně nevadí, až to vypadá, jako by přesvědčovali sami sebe. Na Moniku však kvůli tomu, že preferuje ve vztahu ženy, nijak názor nezmění, a více je zajímá, co jim Monika připraví – byť nakonec její menu ohodnotí jako příliš obyčejné. Monika upřednostňuje zdravé suroviny a nevyhledává příliš kořeněná nebo pálivá jídla. Vylepší dojem z hlavního chodu alespoň dortík, se kterým si hostitelka dala velkou práci? A jak se bude líbit Moničina hudební zábava s bubínky? Tímto nečekaně příjemným překvapením si Monika návštěvu docela získá: Jako vychovatelka ve speciální mateřské školce to zkrátka umí nejen s dětmi, ale i s dospělými.

Ve středu se stane kuchařem dne benjamínek skupiny Vojtěch (20), renesanční mladý všeuměl, jenž se aktuálně připravuje na studia na vysokou školu. Rád hraje na klavír a skládá básně, hodně cestuje a užívá si života. Vojta hosty nepozve k sobě domů, ale k tatínkovi do bytu, kde vyrůstal. Vojta rád cestuje a vsadí na moderní italské menu, které se naučil vařit v Itálii. Všichni jsou zvědaví, jak si teprve dvacetiletý mladík v kuchyni poradí. A Vojta se umí otáčet nejen u plotny, ale i kolem hostů. Když dolévá víno, má ruku za zády jako profesionál. Selže ovšem v případě dezertu. Jeho tiramisu není moc sladké, a vzhledem k tomu, že bílkový sníh vyšlehal s pomocí špetky soli, je dezert nakonec skoro slaný… Přesto si ho ostatní soutěžící oblíbí. „Kdybych měl syna, přál bych si, aby byl něco takového jako Vojtěch,“ dojme se Zdeněk.

Čtvrteční menu sestaví maminka na mateřské dovolené Martina (38), která se nebojí experimentovat. Jako hlavní chod připraví pštrosí steak. A právě kolem pštrosa se bude hodně diskutovat – prso, nebo stehno, a proč vůbec dělat pštrosa? Na to, jak je to maso drahé (podle Martiny prý stojí kilo „svíčkové“ z tohoto nelétavého ptáka kolem šesti set korun), si hosté nepochutnají. Zklamaní jsou ostatně už od předkrmu, který podle nich celé menu zkazil. Večer alespoň Martina zachrání zábavou: Připraví totiž lukostřelbu. „Zamrzela mě reakce Tomáše, který hned to maso zkritizoval, že je tuhé… Možná je zvyklý na jiný druh masa…“ krčila pak Martina bezradně rameny.

Jako poslední se k plotně postaví emigrant Zdeněk (66), který hostům řekne o svém životě v Austrálii i po ní. Ten v roce 1981 emigroval do Austrálie, kde žil s rodinou. Jeho děti tam žijí pořád, on sám se vrátil v roce 1994.  I jeho menu bude pestré a zahraniční: Připraví thajskou smaženou rýži, maďarskou gulášovou polévku, vídeňský řízek s moravským bramborovým salátem a australský zákusek. Přesto návštěvu a především jejich chuťové pohárky neukojí. U stolu se diskutovat bude víc než dost, a nabízí se otázka – neprojevuje se tady tak trochu česká závist? A jak poslední večer dopadne? Vyhraje dobré jídlo, nebo taktika? Napínavé to bude až do konce! Každý ze soutěžících si totiž jde tvrdě za svou výhrou, a pokud někdo říká, že tomu tak není, lže.

VIDEO: Prostřeno! tento týden: Lesbička Monika o své orientaci

Video
Video se připravuje ...

Prostřeno! tento týden: Lesbička Monika o své orientaci 

Fotogalerie
12 fotografií