Jak je v ateliérech, v nichž se natáčejí scény z dramatického prostředí nemocničního urgentu, dobrým zvykem, tohle krásné kulaté výročí bylo potřeba jaksepatří oslavit. A jako na každé pořádné party nesměl chybět  ani dort, ani přípitek.  Od padnutí první klapky seriálu totiž uplynuly tři roky, během nichž si celá řada televizních diváků oblíbila své hrdiny v Rubavě a jejich dramatické osudy, a proto se tento seriál stále drží na špici sledovanosti.  

Představitelka vrchní sestry Mery, tedy známá herečka a také muzikálová zpěvačka Sabina Laurinová (47) nemohla uvěřit, že od jejího prvního kroku na plac oblíbeného primáckého seriálu uplynulo neuvěřitelných 700 dní. Tak dlouho totiž trvalo natočení dvou set epizod Modrého kódu. „Setkala jsem se spoustou skvělých kolegů a dalo mi to také velký náhled do medicíny. Určitě se mi spousta zajímavých postřehů z tohoto oboru dostala pod kůži, i když do něj jen jako herci přes své role nahlížíme,“ přiznala.

Pravidelně se od prvního dílu na obrazovce také setkáváme s chápavým ředitelem rubavské nemocnice v podání Jiřího Štěpničky (72), mladým lékařem Prokopem alias Ondřejem Rychlým (27), ruským odborníkem Rasputinem, kterého hraje Roman Zach (46), anesteziologem Viktorem, jenž má za sebou bohatou alkoholovou minulost, kterého si střihnul Igor Chmela (48), s krásnou Sašou neboli Sandrou Novákovou (37), jejíž postava postrádá empatii, nebo dětskou lékařkou Val, do které se převtělila Marika Procházková (45).

Jejich tým časem doplnil například David Gránský (27), jehož postava Matyho se může pyšnit temnou minulostí, Kristýna Frejová (47) čili rázná lékařka Vlčková, lékař bez hranic Tomášek s tváří Saši Rašilova (47), nebo Tomáš Měcháček (40) jakožto svérázný Adam. Několik postav ze seriálu k nelibosti fanoušků také odešlo, a to postavy Marka Němce (38), Evy Josefíkové (29) či Evy Burešové (26), jejich hrdinové ovšem nezemřeli – a tak mnozí ještě stále věří, že se s nimi znovu setkají. Koneckonců Němcův David má stále nevyřízený vztah s Mery, Josefíkové Lucie s Matym, a Burešové Petra zase s Prokopem…

Modrý kód v číslech:       

-  seriálem dosud prošlo na 15 tisíc komparzistů a téměř 2300 herců, včetně hlavních rolí.

- scénář Modrého kódu má průměrně 130 stránek na jeden díl, popsáno tak už bylo zhruba 26 tisíc stránek.

- na operace rekvizitáři využili zhruba 1 tunu vepřového masa.

- při natáčení se dosud spotřebovalo 5000 sterilních rukavic a téměř 2500 rukavic obyčejných.

- krev, kterou používají maskéři a kostymérky, musí být atestovaná, antialergenní, pratelná a jedlá. Celkem se za 200 dílů spotřebovalo 125 litrů krve – kostyméři spotřebovali 25 litrů, po 50 litrech padlo v maskérně a rekvizitárně.

- dosud nejsložitější maskování pod vedením uměleckého maskéra Viléma Persyho trvalo přes 2,5 hodiny. Šlo o masku herce Patrika Děrgela (30) coby záchranáře Pavla popáleného na celém těle. Kvůli natáčení si Patrik musel oholit tělo a na hlavu se mu nalepila pleš. Zatím asi nejkurióznější bylo maskování s červy.

- scéna s největším počtem komparzistů byla na vojenském cvičišti v 97. díle, kde se najednou sešlo 10 kaskadérů.

- v kostymérně se hodně často obléká proto, aby mohlo být oblečení následně zničeno, průměrně se tak zničilo 200 kostýmů za 200 epizod.

-  za 200 dílů kostymérky vypraly zhruba 7000 praček a u žehličky prostály téměř 2900 hodin.

- v ateliéru je 30 plně funkčních lékařských přístrojů, které jsou ale blokované proti případnému náhlému sepnutí. I přesto, že ateliér nesplňuje přísné nemocniční hygienické podmínky, by tak seriáloví hrdinové v bílých pláštích mohli s přístroji, které na place jsou, skutečně operovat.

VIDEO: Nejnovější posila rubavského urgentu? Marko Igonda (45)!

Video
Video se připravuje ...

Na rubavský urgent nastupuje tento sexy doktor. Seznamte se s Mariánem Klimkem! FTV Prima

Fotogalerie
119 fotografií