V době, kdy se průměrná mzda v Československu pohybovala okolo 2765 Kčs,
 byly náklady vynaložené na natočení seriálu astronomickou částkou. V přepočtu na dnešní poměry by seriál vyšel na neuvěřitelných 136 milionů!

Není se tedy čemu divit, že s takovými finančními podmínkami jenom honoráře a odměny hlavních hrdinů i stovek komparzistů vyšly Československou televizi na 
1 572 000 Kčs. Dnes by to představovalo 14,5 milionu korun.

Během natáčení měli filmaři k dispozici nejen nákladní auta na přepravu techniky a rekvizit, ale také autokary a osobní vozy pro herce. To do celkového rozpočtu udělalo pořádnou díru, celkem se za dopravu utratilo 976 000 Kčs. Na tehdejší poměry se rozhazovalo ve velkém.

Příčina byla nejspíš velice prostá. Součástí tehdejší Československé televize byla i redakce brannosti a bezpečnosti. V té dříve vzniklo také Třicet případů majora Zemana. A cokoli, co se natáčelo pod patronátem tohoto speciálního oddělení, znamenalo neuvěřitelné finanční možnosti pro tvůrce. Na propagandě se zkrátka nešetřilo.

Peníze na seriál tak tekly přímo proudem, což dokazuje i dochovaný záznam o rozpočtu z roku 1982. A ukázalo se, že původní náklady měly být dokonce ještě o 500 000 Kčs vyšší!

15x 52 minut zábavy

Populární seriál z prostředí pražské kriminálky byl natočen v roce 1982, kdy se vyrobilo 9 dílů. Dalších šest 64minutových případů bylo vyrobeno o 4 roky později. Celá země sledovala, jak šéf oddělení Břetislav Kubát (Ladislav Frej) pěkně proháněl své podřízené Rudu Pekaře (V. Hašek), Libora Krejcárka (J. Krampol), Kamila Hamříka (P. Zedníček) či mladíka Jiřího Otradovce (M. Pešek), ti však vyřešili každý sebezapeklitější případ.

Režie: Jaroslav Dudek

Scénář: Jaroslav Dietl

Kamera: Jindřich Novotný

Hudba: Ladislav Štaidl

Fotogalerie
13 fotografií