Dokument The Diana Investigations (volně přeloženo jako „Případ Diana“) odhalil, že pro princeznu z Walesu možná nebyla osudná autonehoda takovým překvapením, jak bychom si mohli myslet. Nové vyšetřování totiž ukázalo, že již v roce 1995 se svěřila svému právníkovi Victoru Mischonovi, že se obává o svůj život. Oznámila mu, že v následujícím roce se jí prý může pokusit někdo zbavit – a jedním z možných scénářů podle ní byla právě „narafičená“ autonehoda. Diana své obavy popsala v dopise, existují tedy černé na bílém.

Skutečnou identitu osoby nebo osob, kterých se obávala, sice neprozradila, nicméně to, že by měla být odstraněna z cesty, dává smysl – údajně totiž plánovala i se syny, princem Williamem (41) a Harrym (38), přesun do Ameriky. A to by bylo pro britskou monarchii velkou ranou... Po havárii předal Mischon Dianin dopis siru Paulu Condonovi, tehdejšímu komisaři Metropolitní policie, ale formální vyšetřování smrti princezny začalo až 6. ledna 2004. Condon list uložil do trezoru, ve kterém ho o rok později objevil komisař John Stevens.

Nikdo ale prý příliš významu dopisu nepřikládal – Diana byla podle mínění všech vyšetřovatelů pouze paranoidní. Je totiž pravdou, že manželka dnešního krále Karla III. (74) měla neustále velký strach z toho, že ji pronásledují špioni MI5 a MI6. Špehy tajných služeb už pak viděla všude, a nutila dokonce personál, aby rozšrouboval telefony a vytahoval prkna z podlahy. Jen tak se mohla na vlastní oči přesvědčit, že nikde nejsou schované žádné štěnice... Zní to sice jako dost rozjetá fóbie, ovšem pravda je prý trochu jinde. 

„Nebyla to jen paranoia, rozhodně ji nějakým způsobem sledovali. Jenom nevěděla jak,“ tvrdil Dianin někdejší komorník Paul Burrell (65) v dokumentu britské stanice ITV nazvaném Rozhovor s Dianou: Princeznina pomsta. Příkaz k jejímu sledování měl přijít přímo od královské rodiny – a dost možná rovnou od královny Alžběty II. (†96) samotné. „U Diany a Charlese doma se děly vážně bizarní věci,“ měl jasno úspěšný spisovatel Andrew Morton (70), který Dianě před lety pomáhal sepsat její biografii.

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

Diana a její přítel, filmový producent Dodi Al-Fayed (†42) pak zemřeli poslední srpnový den roku 1997. Řidič Henri Paul (†41) havaroval v pařížském tunelu Pont de l'Alma poté, co se ve vysoké rychlosti a s léky a alkoholem v krvi pokoušel uniknout neodbytným paparazzi, kteří pronásledovali jejich vůz na motorkách. Nad automobilem ovšem ztratil kontrolu a narazil do sloupu. Vyšetřování následně uzavřelo případ jako tragickou nehodu, ke které došlo bez jakéhokoliv cizího zavinění. 

Zatímco Dianin partner byl na místě mrtev, princezna ještě nějakou dobu žila. Její zranění však byla příliš vážná – utrhl se jí obal srdce a orgán se posunul do pravé strany hrudníku. Měla také protrženou plicní tepnu i osrdečník a vnitřně krvácela. I přes veškerou snahu doktorů zachránit její život byla ve 3:57 ráno prohlášena za mrtvou. Podle pozdějších zjištění mohla Diana z nehody vyváznout s lehkými zraněními – stačilo se pouze připoutat...

Fotogalerie
70 fotografií