Princ William si se svou rodinou žije na vysoké noze. A může si to dovolit. Koneckonců poté, co zemřela jeho babička královna Alžběta II. (†96) a jeho otec, král Karel III. (74), převzal trůn, a stal se 25. vévodou z Cornwallu. Podle magazínu PageSix, který má k dispozici právě výroční zprávu vévodství Cornwall za rok 2023, činil soukromý příjem následníka trůnu částku ve výši téměř 6 milionů liber – což dělá 164,6 milionů korun.

Jakmile William zdědil titul cornwallského vévody, obdržel přebytek zisků ze svého nově získaného vévodství. To zaznamenalo za finanční rok 2022 až 2023 čisté zisky ve výši 24,048 milionů liber, tedy necelých 660 milionů korun. William by za normálních okolností obdržel celý tento přebytek, to se ale údajně změnilo, protože majetek zdědil v polovině finančního roku.

Video
Video se připravuje ...

Gratulace prince Williama a Kate youtube.com

Vévodství proto rozdělilo celkovou částku tak, že král Karel, který byl bývalým (a v historii nejdéle sloužícím) vévodou z Cornwallu, měl nárok na část těchto peněz, zatímco William dostal zbytek. Vévodství však poté podle vyjádření Kensingtonského paláce požádalo prince o více než 6,8 milionu liber (186,5 milionů korun) z Williamova platu - na „účely pracovního kapitálu“. V důsledku toho se Williamův příjem razantně snížil a zbylo mu „jenom“ těch výše zmiňovaných 6 milionů.

Očekává se ale, že příští rok na tom už bude William podstatně lépe. To už totiž bude mít nárok na veškerý přebytek zisku svého vévodství, které má rozlohu 3 563 km² napříč Spojeným královstvím. „Můj otec zanechal ve vévodství nesmazatelnou stopu. Velmi se těším na pokračování jeho práce a také na objevování nových příležitostí, jak něco změnit,“ nechal se slyšet následník trůnu.

Fotogalerie
57 fotografií