Princ a princezna z Walesu dlouhodobě spolupracují s mnohými charitativními organizacemi, jednou z nich je i dobročinná organizace Action for Children. Kate je dokonce její patronkou. 

Loni, když ještě s Williamem využívali titulů vévodové z Cambridge, setkali se na jedné akci i s Paulem Carberrym. Společně se vyfotografovali a s úsměvem konverzovali o tom, jak je důležité děti učit emocím. Letos v březnu se pak tento muž stal dokonce šéfem organizace a v této funkci pobírá plat 154 500 liber ročně (4,2 milionu korun).

A to vše i přesto, že má Carberry záznam v trestním rejstříku. Navíc se nejedná o žádnou banalitu, ale o vraždu. Jak připomněl britský Mirror, muž je usvědčeným a osdsouzeným za ubodání muže ve vlaku a zranění dalšího cestujícího. 

Catherine a William zřejmě o této jeho minulosti neměli vůbec tušení, když se s ním setkali. Ovšem v případě kolegů Carberryho už to neplatí - ti to věděli ještě předtím, než nastoupil do funkce. A očividně mu to v ředitelování nebrání. 

Největší chyba

K osudnému incidentu došlo v roce 1979. kdy byl Carberry v pubertě. Vše se odehrálo ve vlaku, který vezl do Londýna skotské fotbalové fanoušky na zápas proti Anglii. Carberry měl podle soudního protokolu v krvi alkohol - pil totiž pivo a vodku. Také byl členem gangu Govan Team.

Ve vlaku se strhla vlna násilí, jistý člen gangu na palubě obtžoval jednu ženu a pak už se situace zvrhla docela. Carberry se sklopným nožem v ruce honil po vlaku dva mladíky, nejdřív prý pobodal  Michaela McBaina (22), který spal v lůžkovém oddělení, pak pětkrát bodnul Johna Murraye (†21), když ho dohnal u zamčených dveří a ten už nemohl dál utíkat. Zraněním podlehl a zemřel. 

Tragédie to byla o to větší, že Murray čekal s přítelkyní dítě - to se narodilo a vyrůstalo již bez otce. „Je to něco, čeho od té doby lituji, každý den svého života. Rodina přišla o milovaného člena, jen kvůli mě,“ kaje se dnes Carberry.

Toho tehdy soud poslal do vězení, kde strávil pět a půl roku. Posléze se ale stal sociálním pracovníkem a zřejmě se mu podařilo svůj život obrátit. Pomáhal dokonce policii ve svém rodném Skotsku a zabýval se právě gangy mladistvých. Snad proto, aby pomohl řadě mladých lidí a zabránil jim udělat stejnou chybu, jaké se dopustil on sám. Dlouhá léta pak působil právě i v organizaci Action for Children, která má za úkol chránit a podporovat děti a mladé lidi. A v roce 2023 se stal oficiálně i šéfem tohoto sdružení.

Video
Video se připravuje ...

Korunovace královskýma očima: Rozjařená Charlotte i Kate 

Fotogalerie
88 fotografií