Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Ostře sledované smuteční procesí: Kdo směl přijít k rakvi!

/
  • Smuteční průvod za rakví královny Alžběty II.
    16. září 2022 ● 05:00

    Ve dnech po úmrtí britské královny Alžběty II. je pečlivě naplánovaný každý krok. Středeční průvod z Buckinghamského do Westminsterského paláce rozhodně nebyl výjimkou. Možnost kráčet za rakví dostali jen pečlivě vybraní lidé... Kdo to byl?

  • 1.

    Všechny čtyři děti

    V první řadě kráčely všechny čtyři děti královny Alžběty II. – nový král Karel III. (73), princ Andrew (63), princ Edward (58), a dokonce i její jediná dcera, princezna Anne (72). Ta se průvodu zúčastnila jako jediná žena vůbec. Stalo se tak na její výslovné přání. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Smuteční průvod doprovodil ostatky Alžběty II.: Sledovali jsme s královským expertem Forejtem! Petr Macek, Lukáš Červený

  • 2.

    Dámy ve voze

    Ostatní dámy kromě princezny Anne projížděly kolem průvodu v automobilech. Vévodkyně Kate Middletonová (40) jela ve voze s novou královnou Camillou (75) a její švagrová, vévodkyně Meghan Markelová (41), zase cestovala společně s manželkou prince Edwarda, hraběnkou z Wessexu Sophií Rhys-Jonesovou (57).

  • 3.

    Znesváření princové

    Značná pozornost se upínala i ke druhé řadě – v té totiž bok po boku kráčeli znesváření bratři, princové William (40) a Harry (38). Stejně jako před pětadvaceti lety za rakví princezny Diany (†36).

  • 4.

    Peter Phillips

    Druhou řadu kromě princů doplnil jejich bratranec – syn princezny Anne a jejího prvního manžela, profesionálního žokeje Marka Phillipse (73), Peter Phillips (44). Ten stejně jako Harry neoblékl žádnou vojenskou uniformu a kráčel v denním obleku. 

  • 5.

    Třetí řada

    Ve třetí řadě za rakví následoval syn princezny Margaret (†71), hrabě ze Snowdenu David Armstrong-Jones (60), královnin bratranec Richard, vévoda z Gloucesteru (78), a viceadmirál sir Timothy Laurence (68), manžel princezny Anne.

  • 6.

    Zaměstnanci královny

    Součástí průvodu byli také členové personálu zesnulé královny, včetně dvou královniných pážat a palácového správce, kteří šli přímo před rakví.

     

    Desítku nosičů rakve tvořili příslušníci ozbrojených sil, kteří pracovali pro Alžbětu II. Po jejím boku ji ve svých uniformách doprovázeli při oficiálních příležitostech. Mladí muži patřili mezi tzv. stájmistry, jejichž jediným úkolem je právě doprovázet královnu. 

     

    Mezi dalšími nechyběl například královnin soukromý tajemník sir Edward Young nebo vrchní majordomus Buckinghamského paláce, viceadmirál sir Tony Johnstone-Burt.

  • 7.

    Zara Tindallová s rodinou

     

    Ještě než se na místo přivalily davy truchlících z řad veřejnosti, konal se soukromý ceremoniál jen pro „vyvolené“. Kdo se směl zúčastnit? 

     

    Na místě nemohla chybět Zara Tindallová (41, č. 2), rozená Phillipsová. Dcera princezny Anne (72) z prvního manželství s žokejem Markem Phillipsem (73) stála ve Westminsterském sále po boku svého manžela, profesionálního ragbisty Mika Tindalla (43, č. 1) a své sestřenice, princezny Eugenie (32, č. 3), která je dcerou prince Andrewa (63). 

  • 8.

    Manželé princezen

    Z druhé strany vedle Eugenie stál během ceremoniálu její manžel Jack Brooksbank (36, č. 4). Za ním stál obchodník s uměním Timothy Taylor (59, č. 8) – manžel lady Helen Taylorové (58), dcery prince Edwarda, vévody z Kentu (86, neplést s princem Edwardem, hrabětem z Wessexu), která je aktuálně na 46. místě v nástupnictví na britský trůn. Vedle Brooksbanka stál manžel princezny Beatrice, developer Edoardo Mapelli Mozzi (38, č. 5) a za ním Eloise Olivia Katherine Taylorová (19, č. 9), dcera Timothyho a Helen Taylorových. 

  • 9.

    Princezna Beatrice

    Vedle své dcery stála Helen Taylorová (č. 10), před ní starší dcera prince Andrewa, princezna Beatrice (č. 6) a vedle princezny její bratranec James, vikomt Severn (14, č. 7) – syn prince Edwarda, hraběte z Wessexu (58) a hraběnky Sophie Rhys-Jonesové (57).

  • 10.

    Lady Louise Windsorová

    Dále stála Jamesova starší sestra, lady Louise Windsorová (18, č. 12), bratři Helen Taylorové George Philip Nicholas Windsor, hrabě ze St. Andrews (60., č.16)  – starší syn prince Edwarda, vévody z Kentu, a lord Nicholas Windsor (52, č. 15), který kvůli konvertování ke katolicismu ztratil právo na nástupnictví na trůn. Kromě nich zde stáli i synové Helen a Timothyho Taylorových Columbus (28, č. 13) a Cassius (25, č. 14).

  • 11.

    Rodina princezny Michael z Kentu

    Nechyběla ani rodina nechvalně proslulé české rodačky, princezny Michael z Kentu Marie Kristiny (77, č. 18), která se narodila v Karlových Varech. Marie Kristina je manželkou prince Michaela z Kentu (80), vnuka krále Jiřího V. a královny Marie. Ten ale na ceremoniálu chyběl; přítomnost mu neumožnilo zdraví. 

     

    Místo něj maminku doprovodil finanční analytik, lord Frederick Windsor (43, č. 19) – v současnosti 49. v pořadí následnictví britského trůnu, dcera Gabriella Windsorová a její manžel, Thomas Kingston (č. 17).

  • 12.

    Sophie Lara Winklemanová a Windsorové

    S Windsory stála v jedné řadě herečka Sophie Lara Winklemanová (42, č. 20), manželka Fredericka Windsora, a vedle ní dcery George Windsora Amelia (27, č. 21) a Marina (29, č. 22) Windsorovy. 

  • 13.

    Flora Ogilvyová

    Pozvána byla i vnučka princezny Alexandry a pravnučka krále Jiřího V., Flora Ogilvyová (27, č. 23), její manžel, Timothy Vesterberg (č. 24) a její maminka, spisovatelka Julia Ogilvyová (57, č. 25).

  • 14.

    Davina Windsorová

    Řada pokračovala lady Davinou Windsorovou (44, č. 26), dcerou bratrance zesnulé královny Richarda, vévody z Gloucesteru, manželem Sarah Chattové, dcery princezny Margaret (†71) Danielem Chattem (65, č. 28) a manželkou Richarda Birgitte, vévodkyní z Gloucesteru (76, č. 27).

  • 15.

    Sarah Chattová a její syn

    Zástup uzavírala dcera zesnulé princezny Margaret a mladší sestry královny Alžběty II. lady Sarah Chattová (58, č. 29) a její syn Arthur (23, č. 30), který se živí jako životní kouč. 

  • 16.

    Galerie

     

    Na více fotografií se podívejte do naší galerie.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Voják zkolaboval u rakve královny Alžběty II. Facebook

    Zemřela královna Alžběta II.
    Filtr:
    Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
    Refresh
    Datum:
    Zobrazit další dny
     
    21:06
    11. 9. 2022

    Děkujeme za Vaši přízeň, nejnovější zprávy o dění v souvislosti se smrtí královny Alžběty II. pro Vás budeme sledovat zase zítra. Dobrou noc.

     
    21:03
    11. 9. 2022

    Americký prezident Joe Biden citoval zesnulou britskou královnu ve svém projevu na připomínku 11. září. „Truchlení je cena, kterou platíme za lásku,“ uvedl. 

     

     

     
    20:50
    11. 9. 2022

    Co bude s královninými pejsky? Slavní corgíkové půjdou do péče prince Andrewa. 

     

    Princ Andrew a jeho bývalá manželka Sarah Fergusonová potvrdili, že se po smrti královny postarají o její milované pejsky plemene corgi. 

     

    Muick a Sandy, které nyní adoptuje třetí syn královny a jeho bývalá manželka, byli Alžbětě II. věnováni po smrti prince Philipa (†99). Dnes večer mluvčí vévody z Yorku potvrdil, že oba psi budou bydlet v Royal Lodge ve Windsoru, kde rozvedený pár bydlí.

     

    Až dosud zůstával osud milovaných corgiů záhadou, ačkoli mnozí předpovídali, že se o mazlíčky bude starat právě princ Andrew – často označovaný jako královnin „oblíbený“ syn, a jeho dcera princezna Beatrice. V posledních měsících, kdy se již královnin stav prudce horšil, jí s venčením pomáhal právě on. 

     

     
    20:42
    11. 9. 2022

    Kde odpočívá rakev s královnou? 

     

    Rakev s ostatky královny Alžběty II. byla dnes ze zámku Balmoral převezena na zámek Holyrood v Edinburghu. Tam zůstane až do pondělka, a mezitím se s ní může rozloučit zámecký personál. Salónek, ve kterém je rakev přikrytá skotskou standartou a ozdobená krásným věncem uložená, rozhodně nebyl vybrán náhodně. 

     

    Místnost je obvykle vyhrazena pro recepce a státní příležitosti, přičemž ústředním bodem místnosti je dvojice zdobených trůnů, které nechal v roce 1911 postavit královnin dědeček Jiří V. Je vybavena sytě červeným kobercem, zlatými lustry a na stěnách visí několik portrétů. Tyto portréty zahrnují portréty Karla II. a Jakuba VI. a I.

     

    Palác, který se nachází v dolní části slavné edinburské oblasti zvané Královská míle, je oficiální skotskou rezidencí panovníka. Během své vlády strávila Alžběta II. každý rok na konci června týden v tomto zámku, a pořádala každoroční Holyroodský týden setkání, které obvykle oslavovaly skotskou kulturu a úspěchy.

     

    Před necelými třemi měsíci, na konci června, královna uskutečnila svůj poslední Holyroodský týden, během kterého ještě zvládla několik veřených výstupů a dalších povinností v souvislosti s oslavami jejího platinového jubilea.

     
    20:11
    11. 9. 2022

    U Buckinghamského paláce v centru Londýna nadále zůstávají davy lidí. 

     
    19:09
    11. 9. 2022

    Manželka prince Edwarda, hraběnka Sophie Helen Rhys-Jonesová utěšovala švagrovou Anne.

     
    19:00
    11. 9. 2022

    Děti královny Alžběty II. u zámku Holyrood – princezna Anne a princové Andrew a Edward se svými protějšky.

     
    18:51
    11. 9. 2022

    Zítra král Karel a Camilla odcestují do Edinburghu, aby se připojili k ostatním členům královské rodiny v pěším průvodu ve 14:35 a vyprovodili rakev po Královské míli z paláce do katedrály svatého Jiljí.

     
    18:39
    11. 9. 2022

    Král Karel III. po audiencích odjíždí z Buckinghamského paláce.

     
    18:35
    11. 9. 2022

    Společnost princezně Anne (72) dělal její manžel, Sir Timothy Laurence (67).

     
    18:23
    11. 9. 2022

    Princezna Anne cestovala z Balmoralu společně s rakví své maminky. Zcela pochopitelně po celou dobu vypadala velmi smutně. Princeznino auto jelo hned za pohřebním vozem s ostatky.

     
    18:22
    11. 9. 2022

    Vojáci nesou rakev s královnou do zámku Holyrood. Princezna Anne se rakvi poklonila.

     
    18:19
    11. 9. 2022

    Rakev s královnou na zámku Holyrood.

     
    18:17
    11. 9. 2022

    Rakev s ostatky královny zůstane v hlavním městě Skotska ještě na začátku týdne. V pondělí bude ve slavnostním procesí přenesena do katedrály svatého Jiljí, kde následně veřejnost dostane první příležitost se zesnulé panovnici poklonit

     
    18:12
    11. 9. 2022

    Karel III. a Camilla na recepci s diplomatickými zástupci zemí Společenstva národů v Buckinghamském paláci v Londýně.

     
    18:04
    11. 9. 2022

    Král Karel III. a královna Camilla jsou mezitím na recepci s diplomatickými zástupci zemí Společenství národů. 

     
    17:57
    11. 9. 2022

    Rakev byla nesena kolem tří truchlících dětí zesnulé královny – princezny Anne, prince Andrewa a prince Edwarda. Vojáci pak odnesou rakev do trůnního sálu, kde zůstane až do pondělního odpoledne, aby královně mohl vzdát hold personál paláce.

     
    17:55
    11. 9. 2022

    Královninu rakev na zámku Holyrood přivítala princezna Anne.

     
    17:52
    11. 9. 2022

    Vojáci vynesli rakev z vozu do zámku. 

     
    17:49
    11. 9. 2022

    Na nádvoří zámku Holyrood se shromáždilo asi 50 členů zámeckého personálu, aby pozdravili královnin průvod.

     

     
    17:47
    11. 9. 2022

    Pohřební vůz s královninou rakví dorazil do zámku Holyrood v Edinburghu, kde zůstane přes noc po cestě z Balmoralu.

     
    17:46
    11. 9. 2022

    Rakev s královnou projela kolem katedrály sv. Jiljí.

     
    17:42
    11. 9. 2022

    Rakev s královnou se blíží k zámku Holyrood.

     
    17:39
    11. 9. 2022

    Na hradě Hillsborough, oficiální vládní rezidenci v Severním Irsku, veřejně vyhlásili Karla III. svým novým králem. 

     
    17:36
    11. 9. 2022
     
    17:19
    11. 9. 2022

    Rakev s královnou přejela takzvanou Královskou míli, tedy několik ulic, které se táhnou až k Holyroodskému opatství.

     
    17:14
    11. 9. 2022

    Rakev s královnou dorazila do Edinburghu. 

     

    Pohřební vůz vezoucí ostatky královny Alžběty II. pomalu dokončuje svou 282 kilometrů dlouhou cestu z Balmotalu a dorazil do skotského hlavního města. Dnes ráno vůz s rakví vyjel ze zámku Balmoral, kde pavnice zemřela. Na místě se shromažďují davy lidí, které pozorují pohřební vůz v posledních úsecích jeho cesty. Tisíce lidí na místě čekaly již několik hodin.

     

     

     
    17:11
    11. 9. 2022

    Před Buckinghamským palácem jsou stále davy truchlících a zvědavých občanů. 

     
    17:08
    11. 9. 2022

    Král Karel III. během audience s generální tajemnicí Commonwealthu, baronkou Patricií Scotlandovou v Buckinghamském paláci.

     
    16:50
    11. 9. 2022

    Lidé sledují pohřební vůz vezoucí rakev britské královny Alžběty na dálnici M90 za mostem Queensferry Crossing ve skotském Queensferry.

     
    16:40
    11. 9. 2022

    Pohřební vůz s rakví královny na mostě Queensferry Crossing.

     
    16:05
    11. 9. 2022

    Čerstvý princ z Walesu se zavázal sloužit velšskému lidu s „pokorou a velkou úctou“. Slíbil to dnes v telefonickém hovoru s ministrem Walesu Markem Drakefordem, uvedl Kensingtonský palác.

    William a Kate nedávno dostali titul princ a princezna z Walesu, když král v pátek pronesl svůj první televizní projev.

     
    15:30
    11. 9. 2022

    Královnina rakev při průjezdu skotským městem Dundee.

     
    15:05
    11. 9. 2022

    Po králi Karlovi dorazila do Buckinghamského paláce i královna Camilla.

     
    14:40
    11. 9. 2022

    Skotští farmáři seřadili své traktory na čestnou stráž, když kolem projíždí rakev s královnou.

     
    14:25
    11. 9. 2022

    Král Karel III. dorazil do Buckinghamského paláce. Tam se setká s generální tajemnicí Commonwealthu Patricií Scotlandovou. Davy mávaly novému králi a on jim ze svého vozu mával zpět.

     
    14:00
    11. 9. 2022

    Princezna Anna a její manžel Tim Laurence cestují za pohřebním vozem převážejícím rakev královny Alžběty II.

     
    13:38
    11. 9. 2022

    Čekání u katedrály svatého Jiljí v Edinburghu, kde bude vystavena rakev s ostatky královny.

     
    13:20
    11. 9. 2022

    Na zámku Cardiff probíhá slavnostní vyhlášení britského krále Karla III. 

     
    13:00
    11. 9. 2022

    Před příjezdem kolony aut s rakví královny dorazila do hlavního města Skotska část královské rodiny, která si zkrátila cestu vrtuníkem. Princ Andrew, jeho dcery princezna Beatrice a Eugenie a také Zara Tindallová se přemístili do Hollyrood House, kde přibližně pět hodin budou čekat na to, až dorazí rakev s ostatky královny.

     
    12:40
    11. 9. 2022

    Policisté zajišťují oblast před příjezdem pohřebního vozu s rakví britské královny Alžběty v Edinburghu.

     
    12:18
    11. 9. 2022

    Lidé nedaleko Balmoralu se loučí s královnou v projíždějící rakvi.

     
    12:02
    11. 9. 2022

    Cesta rakve Alžběty II. ze zámku Balmoral. Tisíce lidí vzdávají hold zesnulé královně.

     
    11:50
    11. 9. 2022

    Kolona s rakví projíždí městečkem Ballater nedaleko Balmoralu.

     
    11:41
    11. 9. 2022

    Davy lidí se seřadily podél silnic v přilehlých obcích zámku Balmoral, aby vzdali hold královně v projíždějící rakvi.

     
    11:35
    11. 9. 2022

    Kolona vozidel převážející rakev s královnou Alžbětou. Dnes ji čeká šest krátkých zastávek s konečnou na panství v Edinburghu.

     
    11:20
    11. 9. 2022

    Rakev se zesnulou královnou vyrazila ze zámku Balmoral. Ve smutečním voze, ve kterém je rakev umístěna, sedí královnina dcera, princezna Anna.

     
    10:35
    11. 9. 2022

    Nová britská premiérka Liz Trussová doprovodí nově zvoleného krále Karla III. na jeho plánované cestě po Spojeném království, na které bude veřejně vystupovat a hovořit před davy občanů a přijímat jejich kondolence po smrti královny matky.

     
    10:20
    11. 9. 2022

    Zástupy lidí nedaleko Balmoralu čekající na průvod s rakví, který započne za 40 minut.

     
    10:10
    11. 9. 2022

    Ve čtvrtek odpoledne nejenže svět ztratil všemi uznávanou panovnici britského impéria, ale také v neposlední řadě rodina svoji matku, babičku, prababičku... To nyní připomněl nově titulovaný princ z Walesu William (40), který poprvé od smrti královny vydal srdceryvné vyjádření. VÍCE ČTĚTE ZDE!

     
    09:23
    11. 9. 2022

    William jako princ z Walesu, Kate jako Diana: Po smrti Alžběty II. dědí řadu titulů. Co znamenají? VÍCE ČTĚTE ZDE!

     
    9:00
    11. 9. 2022

    Nedělní ráno před zámkem Balmoral, kde zanedlouho započne slavnostní průvod s rakví královny.

     
    8:35
    11. 9. 2022

    Cesta rakve s ostatky královny započne dnes v deset hodin dopoledne místního času (11,00 hodin SELČ). Dubová rakev ozdobená skotskou královskou standardou a květinovým věncem bude v průvodu aut převezena do Edinburghu, kde dnes její cesta končí. Další dny bude putovat Spojeným královstvím až do samotného Londýna.

     
    7:45
    11. 9. 2022

    Austrálie bude 22. září držet den smutku za zesnulou britskou královnu Alžbětu II., která byla také oficiální hlavou australského státu. Australský premiér Anthony Albanese uvedl, že ve čtvrtek společně s generálním guvernérem Davidem Hurleym odcestuje do Londýna, aby se 19. září zúčastnil královnina pohřbu, a 21. září se vrátí zpátky do Austrálie. „Následující den bude vyhlášen den smutku a bude se konat zádušní mše,“ řekl předseda australské vlády televizi ABC. „Lidé tak budou moci zemřelé královně Alžbětě II. vzdát hold,“ dodal.

    Dnes generální guvernér Hurley oficiálně prohlásí Alžbětina syna, krále Karla III., hlavou australského státu. Stane se tak na slavnostním obřadu v parlamentu v Canbeře. Na znamení úcty byly státní vlajky v Austrálii spuštěny na půl žerdi a na známé budově opery v Sydney se objevil portrét zemřelé královny.

     
    7:00
    11. 9. 2022

    Dobrý den, vážení čtenáři. Rakev s královnou Alžbětou II. dnes opustí skotský zámek Balmoral, kde panovnice ve čtvrtek zemřela. Dubová rakev v pohřebním voze pojede s několika předem naplánovanými zastávkami do Edinburghu, kde večer spočine v sále paláce Holyroodhouse. Očekává se, že cesta potrvá asi šest hodin, trasu zřejmě budou lemovat desetitisíce lidí, kteří přijdou zesnulé královně vzdát hold.

    Z Balmoralu by se pohřební vůz měl vydat přes Aberdeen, Dundee a Perth. V Edinburghu projede i kolem budovy parlamentu, kde jej bude sledovat mimo jiné skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Rakev pak bude umístěna v Trůním sále paláce Hollyroodhouse, který je oficiálním skotským sídlem britského panovníka.

    Fotogalerie
    219 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy