Právě proto to byla zrovna princezna Anna, kdo cestoval hned v první linii za královninou rakví. Ta byla v neděli převezena ve velkém průvodu z Alžbětina panství Balmoralu do paláce Holyroodhouse ve skotském Edinburghu. Cesta byla dlouhá 280 km a trvala šest hodin a královskou dceru doprovodil její manžel Tim Laurence.

Po celou dobu jízdy hleděla princezna Anna na desetitisíce lidí, kteří stáli kolem silnic a na poslední cestě královně mávali. V Annině tváři byl znát obrovský stesk. „Princeznu Annu vezou šest hodin v autě za pohřebním vozem její matky z Balmoralu do Edinburghu, ve tváři se jí zračí zármutek. Anně se nikdy nedostane dostatečného uznání za její oddanost, obětavost a poslušnost. Stejně jako zesnulá královna představuje to nejlepší z královské rodiny,“ napsal v neděli na twitter britský novinář Piers Morgan.

Bývalý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář si ale nemyslí, že by se Anně nedostalo řádného uznání. „Myslím si, že královská rodina naopak chtěla její roli zvýraznit a ukázat. I proto nejenom dnes, ale i na palubě letadla, bude svou matku doprovázet do Londýna i princezna Anna,“ řekl v neděli po převozu rakve do Edinburghu.

Princezna Anna se dnes společně s ostatními členy rodiny zúčastní průvodu za rakví do katedrály sv. Jiljí a následné bohoslužby. V 18 hodin místního času je však naplánován odlet z Edinburghu, kdy letadlo převeze ostatky královny Alžběty II. do Londýna. Princezna Anna bude na palubě letadla přítomna, také podle přání její zesnulé matky.

V Londýně bude rakev uložena v Buckinghamském paláci a od středy do pondělí bude vystavena pro veřejnost v historickém sále parlamentu.  

Video
Video se připravuje ...

Dětství a dospívání Alžběty II. před nástupem na trůn Videohub

 

Fotogalerie
102 fotografií