Princezna Margaret a královna Alžběta II. si byly vzhledově velice podobné. V jejich dětských letech si je svět pamatoval jako dvě malé princezničky, které jedna bez druhé nemohou být. Jejich chůva Marion Crawfordová uvedla, že Alžběta měla smysl pro organizaci a byla velice zdvořilá. Margaret naopak byla divoká a milovala, když byla středem pozornosti.

„Margaret byla velká radost,“ zavzpomínala Marion na malou princeznu. „Lilibet měla vlastní přirozený půvab,“ dodala s tím, že Margaret často zlobila, dělala scény, ale vždy rychle všechno urovnala tím, že chůvu políbila a všechno bylo odpuštěno. Lilibet prý měla ráda věci organizované určitým způsobem. „Jednou jsem měla z Lilibet a jejích výstřelků strach. Stala se až příliš metodická a čistotná. Několikrát za noc vyskočila z postele, aby si pořádně vyrovnala boty,“ popisuje život s princeznami. Margaret prý ráda dávala na odiv, že je princezna, naopak Alžběta byla pokornější a přání ostatních stavěla před svá.

Jejich život se změnil v roce 1936, strýc Eduard abdikoval. Lilibet bylo deset let a Margaret šest, když se jejich otec stal králem. Pro obě dvě to byla velká životní změna, jelikož Alžběta byla najednou následnicí trůnu a Margaret byla pouze její mladší sestra.

Jak připomíná spisovatel Craig Brown pro deník Daily Mail, v červnu roku 1953, kdy byla Alžběta korunována, zahledli prý Margaret uplakanou. „Ztratila jsem otce a ztratila jsem sestru,“ svěřila se údajně dvorní dámě Anne Tennantové. Brown říká, že Margaret zůstala své sestře loajální, ale nesnášela, jak se k ní lidi chovají jako k té druhé, což prý dělala jejich babička královna Marie. „Nenáviděla jsem královnu Marii. Byla hrubá k nám všem kromě Lilibet, která se měla stát královnou,“ nechala slyšet.

Margaretin život byl plný turbulencí. Zamilovala se do Petera Townsenda, ovšem musela se ho vzdát, jelikož byl rozvedený a byl otcem dvou dětí. Nakonec se provdala za fotografa Antonyho Armstronga-Jonese, ale jejich vztah skončil rozvodem. Skandál vyvolal i románek s mladším mužem Roddym Llewellynem. „Stala se ostudou ve vlastní rodině,“ uvedl o princezně poslanec Willie Hamilton.

Alžběta se o svou sestru bála a královnin životopisec Ben Pimlott připomíná, že v jednu chvíli dokonce probíhaly debaty, aby byla princezna zbavena královských povinností podobně, jako byl zbaven princ Harry a jeho manželka Meghan. Královna to ale odmítla. Obě dvě si byly neuvěřitelně blízké. Margaret dokonce podle spisovatele A. N. Wilsona uvedla, že každé ráno, co musí udělat, aby se cítila lépe, je zavolat své sestře, když slyší její hlas, ví, že je všechno v pořádku.

5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Zobrazit celý online

Video
Video se připravuje ...

Princezna Margaret: Rebelka, která šňupala kokain s Nicholsonem a podváděla svého muže BPŽ/Karel Dlabač

Fotogalerie
79 fotografií