V neděli vyrazil vůz s tělem královny Alžběty na cestu z jejího milovaného skotského sídla Balmoralu a její poddaní mají jednu z posledních příležitostí vzdát hold panovnici, která vládla Velké Británii dlouhých 70 let. Na této pouti ji doprovází její dcera princezna Anna.

Silnice, kterými se smuteční průvod ubírá, obklopily doslova tisíce lidí, kteří se přišli rozloučit a vyprovodit panovnici na její dlouhé pouti až na první zastávku ve skotském hlavním městě Edinburghu.

Princezna Anna na fotografiích působí zdrceným dojmem, může se však na místě spolehnout na oporu v podobě svého bratra prince Andrewa, svých neteří, princezen Beatrice a Eugenie a své dcery Tary Tindallové. Ti na rozdíl od Anny zvolili pohodlnější a rychlejší cestu a do Edinburghu je v několikahodinovém předstihu dopravil vrtulník.

Rodina posléze zamířila do oficiálního sídla britských monarchů ve Skotsku, na zámek Holyrood. Tam stráví noc i Anna a uložena tam bude rovněž samotná rakev s královnou, obklopená čestnou stráží Královského skotského pluku.

Rakev zůstane v hlavním městě Skotska ještě na začátku týdne, kdy bude ve slavnostním procesí přenesena do katedrály svatého Jiljí, kde následně veřejnost dostane první příležitost se zesnulé panovnici poklonit

 
5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

 
5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

 
5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Kompletní online

Video
Video se připravuje ...

Britové truchlí po smrti Alžběty II. (†96): Před palácem už je záplava květin reuters

Fotogalerie
94 fotografií