Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Příběh tragické smrti lady Diany (†36): Co dnes dělají hlavní protagonisté příběhu, který nepřestává fascinovat svět?

/
  • Příběh tragické smrti lady Diany (†36): Co dnes dělají hlavní protagonisté příběhu, který nepřestává fascinovat svět?
    31. srpna 2022 ● 15:25

    Pětadvacet let uběhlo od chvíle, kdy se svět dozvěděl šokující zprávu, že zemřela princezna z Walesu. Diana zemřela při autonehodě v Paříži 31. srpna 1997. Smrt krásné princezny, které se kvůli její práci pro charitu začalo říkat princezna lidských srdcí, ochromila hlavně Británii. Celý národ truchlil, zatímco se královská rodina stáhla do ústraní. Jak smrt princezny prožívala královna Alžběta II. (96), princ Charles (73) či tehdejší premiér Tony Blair (69) a jak je její smrt ovlivnila?

  • 1.

    Alžběta II. (96), britská královna

    Šok ze smrti princezny z Walesu a okolností, které ji doprovázely, se projevil v silné reakci britské veřejnosti. Objevily se hlasy žádající královnu, aby byla v čele národního smutku. Alžběta II. dala raději přednost ústraní své skotské rezidence, v níž mohla lépe ochránit své vnuky a dát jim klid a čas zpracovat první vlnu emocí. Týden po Dianině smrti je možná ojedinělým obdobím v celé dlouhé královnině vládě, kdy nerozuměla svým poddaným a oni zase jí.

    Síla britské monarchie vždy byla a nadále zůstává v její přizpůsobivosti. Právě to se jasně ukázalo i po tragédii v Paříži. Systém se stal pružnějším, více přístupným, ukázal, že umí „jít s dobou“. A oslavy královnina zlatého, diamantového jubilea jasně ukázaly, že obyvatelé ostrovního království opět stojí za svou panovnicí.

  • 2.

    Charles, princ z Walesu (73)

    Smrt jeho bývalé ženy následníkem trůnu hluboce otřásla. Přes všechny rozpory a problémy je přece jen mnohé i spojovalo. Princ proto neváhal a doprovodil Dianino tělo do vlasti ještě v den tragické nehody.

    V následujících dnech se snažil být oporou především svým dvěma synům. Dobře si však také uvědomoval vzrůstající nevraživost veřejnosti vůči královské rodině. Možná i tato zkušenost přispěla o něco později ke změně jeho veřejného vystupování, které se stalo o poznání otevřenější, vstřícnější a dostupnější.

     

    K synům se začal chovat jako k „mladším“ partnerům, zajímal se o jejich názory a diskutoval s nimi. A přestože i nadále zastával obecně spíše konzervativní postoje, bylo znát, že se dokáže pružněji přizpůsobit i požadavkům „nové doby“.

    Velkou změnou prošel zejména jeho osobní život. V dubnu 2005 se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Camillou Parker-Bowlesovou. Ta se tak sice formálně stala „princeznou z Walesu“, ale s ohledem na pietu památky princezny Diany začala raději užívat další z titulů – „vévodkyně z Cornwallu“.

  • 3.

    Princ William, vévoda z Cambridge (40) a princ Henry, vévoda ze Sussexu (37)

    Synové Diany jsou dnes považováni za hlavní nositele jejího odkazu. Doma i v zahraničí se přitom angažují v řadě oblastí, které jsou se jménem jejich matky tradičně spojovány. Každý jde přitom svou vlastní cestou.

     

    Co oba bratry spojuje, je občasná touha vzepřít se přísnému standardu královského života a přizpůsobit ho trochu sobě. Zatímco princ Henry to dělá impulzivně a mnohdy i pod vlivem emocí, princ William se ukazuje jako stratég a obezřetný taktik.

    Lidé, kteří Dianu dobře znali, se domnívají, že by se snažila chápat oba dva a pomáhala by jim hledat v jejich činnosti smysl.

     

    Rozdílnost povah téměř stejně starých vnuků královny Alžběty II. se ukázala ještě zřetelněji poté, co se oženili a založili rodiny. Napětí mezi nimi se stupňovalo, až přerostlo ve vzájemné odcizení, které na veřejnosti nijak neskrývají.

     

    Jestli se nakonec dokážou přes problémy přenést, ukáže až čas. Zatím je vždy dokázala svést dohromady jejich matka. Jako třeba v červenci 2021, kdy na počest princezniných nedožitých 60. narozenin odhalili společně její sochu.

    Jedna z Dianiných dlouholetých přítelkyň nedávno prozradila, že na babičku, kterou osobně nikdy nepoznají, mají hezkou památku i děti »Cambridgů« a »Sussexů«. 

     

    Podle tradice, kterou kdysi pro své kmotřence zavedla právě Diana, totiž ze »zasvěcených kruhů« dostávají ty barevně nejnemožnější a nejhlučnější hračky, které si obvykle ihned zamilují a jichž se jejich rodiče děsí…

  • 4.

    Tony Blair, bývalý labouristický britský premiér (69)

    Smrt princezny Diany ochromila Velkou Británii jen několik týdnů po parlamentních volbách, v nichž s přehledem zvítězil dynamický, 44letý levicový politik.

     

    Právě jemu a jeho nejbližším spolupracovníkům bylo od chvíle, kdy přišla z Paříže ta smutná zpráva, jasné, že svět bude v následujících dnech čelit bezprecedentnímu přívalu emocí. Ve svém veřejném vystoupení o několik hodin později použil poprvé termín: „Diana, princezna lidí…“

    Tony Blair instituci monarchie nakonec podpořil. V letošním roce se mu dostalo veřejného uznání za „službu koruně“, když ho královna jmenovala rytířem Podvazkového řádu (nejvyšší vyznamenání VB).

  • 5.

    Frances Shand-Kyddová, princeznina matka (†68)

    Dianina matka Frances byla dcerou 4. barona Fermoye, ale mezi její předky patřili také úspěšní američtí obchodníci a burzovní makléři. Sňatek s budoucím hrabětem Spencerem byl svazkem z lásky a společenskou událostí roku 1954.

     

    Patnáctileté manželství, ze kterého se narodily tři dcery a dva synové (jeden z nich zemřel krátce po porodu), skončilo rozvodem a skandálem, v němž byla hraběnka Spencerová obviněna a usvědčena z mimomanželského poměru. U soudu proti ní svědčila dokonce i její vlastní matka (mimochodem – dlouholetá dvorní dáma královny matky).

    Děti byly nakonec svěřeny do péče jejich otce. Frances se pak krátce nato provdala za zámožného australského podnikatele Petera Shand Kydda a odstěhovala se z Británie. Vztah Diany a jejích sourozenců k matce tím byl přirozeně poznamenán.

     

    Čas sice některé rány zhojil, ale i tak převládala mezi oběma ženami spíše výbušná a nervózní nálada. Krátce před Dianinou tragickou nehodou došlo mezi nimi dokonce k ostré výměně názorů.

    Smrt dcery Frances nicméně otřásla. Na pohřbu ve Westminsterském opatství byla nepřehlédnutelnou postavou.

     

    Aby „ochránila“ dceřin veřejný obraz, neváhala zničit velkou část její osobní korespondence, kterou našla v Kensingtonském paláci.

     

    V následujících letech žila spíše v ústraní. Pozornost vzbudila jen párkrát, když jí při silniční kontrole naměřili vyšší hladinu alkoholu nebo když přestoupila na katolickou víru.

     

    Poslední roky života jí trápily vážné zdravotní problémy (trpěla Parkinsonovou nemocí a diagnostikován byl u ní i nádor na mozku). Zemřela v červnu 2004. Jejího pohřbu se účastnili princové William a Henry, jejich otec se omluvil.

  • 6.

    Charles, 9. hrabě Spencer, Dianin bratr (58)

    Charles Edward Maurice Spencer se narodil v r. 1964, kdy jeho starším sestrám bylo 9, 7 a 3 roky. Kmotrou mu byla sama královna Alžběta II. V dětství těžce prožíval nesnadný rozchod rodičů a právě během té doby zvlášť přilnul k Dianě. Sourozenci si byli vzájemnou oporou i v pozdějších letech.

     

    V roce 1992 zdědil Charles po otci hraběcí titul, stal se hlavou rodiny Spencerů. Na několik let získal i křeslo ve Sněmovně lordů. Pracovně se angažoval v mediálních a charitativních projektech, v roce 1996 se na několik měsíců odstěhoval do Jihoafrické republiky.

    Po oznámení smrti princezny Diany veřejně obvinil média ze spoluviny na její tragické nehodě. Známým se stal i jeho projev při Dianině pohřbu, ve kterém udělal několik nevhodných poznámek na adresu královské rodiny. Od té doby často vystupuje jako ochránce sestřina odkazu. Po Dianě pojmenoval navíc i svou nejmladší dceru.

     

    V současné době potřetí ženatý hrabě Spencer je otcem sedmi dětí, jejichž domovem je rodové sídlo – zámek Althorp. V posledních více než deseti letech se Charles věnuje jak rekonstrukci této historické usedlosti s 90 místnostmi, tak úspěšnému hospodaření na zděděných pozemcích (o výměře 1.300 ha) a statcích.

    Pravidelně se účastní společenských událostí, včetně těch královských (jako byly například svatby princů Williama a Henryho). S oběma synovci se vídá i neformálně a někdy je jimi i žádán o názor v rodinných záležitostech. Nedávno se tak dostalo na veřejnost, že měl několikrát varovat prince Henryho, aby svatbu s Meghan Marklovou (41) příliš neuspěchal.

     

    Stejně jako jeho sestry Sarah a Jane byl skeptický k jejímu vstupu do královské rodiny. Zamilovaného Henryho ale nejvíce ranilo, když strýc i tety shodně  odmítli, že by jeho vyvolená svým vystupováním a povahou připomínala princeznu Dianu.

  • 7.

    Lady Sarah McCorquodale, Dianina sestra (67)

    Celým jménem Elizabeth Sarah Lavinia se narodila jako první ze čtyř dětí hraběte Spencera a byla o šest let starší než Diana. Sestry k sobě měly ale blízko (obě spojovala i neblahá zkušenost s poruchou příjmu potravy a později spolu dokonce bydlely v Londýně v jednom podnájmu).

     

    V 70. letech prožila Sarah krátký románek s princem Charlesem, kterému také tehdy představila svou mladší sestru. V roce 1980 se provdala za Neila McCorquodale (soukromého zemědělce a bývalého armádního důstojníka).

    V době Dianina rozchodu s princem Charlesem byla Sarah jedním z mála lidí, kterým Diana důvěřovala. Při některých oficialitách ji dokonce doprovázela jako dvorní dáma. Často byla také vídána se svými synovci – princi Williamem a Henrym.

     

    Po Dianině smrti se stala jedním z vykonavatelů její závěti a současně i předsedkyní nadace zřízené na princezninu památku. Té se během 15 let existence (činnost ukončila v r. 2012) podařilo nashromáždit 100 milionů liber a podpořit tak řadu charitativních projektů.

     

    Lady Sarah byla mezi hosty na svatbách obou svých synovců a nechyběla ani při křtinách syna prince Harryho a vévodkyně Meghan – Archieho (3) – v r. 2019. Dnes je sama trojnásobnou matkou a pětinásobnou babičkou.

  • 8.

    Baronka Jane Fellowes, Dianina sestra (65)

    I tato o čtyři roky starší princeznina sestra má s prostředím královské rodiny a dvora svou vlastní bohatou zkušenost. V roce 1978 se totiž provdala za Roberta Fellowse, který tehdy pracoval v Buckinghamském paláci na pozici zástupce osobního tajemníka královny.

     

    Šestnáctiletá Diana byla na svatbě družičkou a o dva roky později – v počátcích jejího vztahu s princem Charlesem – jí švagrovo postavení v mnohém pomohlo.

    Sestry k sobě měly blízko i v dalších letech, kdy obě i se svými rodinami (Jane má tři děti) bydlely v Kensingtonském paláci. Jejich vztah se výrazně zhoršil až v době manželské krize »Waleských« počátkem 90. let.

    Manžel Jane tehdy povýšil na pozici královnina osobního tajemníka a ona se tak záhy dostala do přímého střetu, který vznikl mezi její sestrou a královskou rodinou. V posledních 18 měsících Dianina života spolu obě ženy prakticky vůbec nemluvily.

    V roce 1999 Robert Fellowes odešel ode dvora a udělen mu byl baronský titul. Jane se v posledních letech angažuje v charitativní organizaci pomáhající mladistvým, kteří se dostali do potíží se zákonem. Až na vzácné výjimky neposkytuje rozhovory a nevystupuje na veřejnosti.

     

    O sestřině nehodě a její smrti nechce mluvit vůbec. K Dianiným synům mají ona i její děti stále velmi blízko a jsou s nimi v kontaktu. Při svatebním obřadu prince Harryho v květnu 2018 ve Windsoru tak Jane četla úryvek z Bible a její dcera Laura, která je literárně činná pod pseudonymem Mave Fellowes (podle Mavis), se stala kmotrou princezny Charlotty (5) – dcery prince Williama.

  • 9.

    Trevor Rees-Jones (54), princeznin bodyguard

    Rees-Jones byl osobní ochránce, který pracoval pro Dodiho otce Mohammeda Al-Fayeda (93). V osudnou noc doprovázel princeznu a v limuzíně seděl na předním sedadle vedle řidiče.

     

    I když utrpěl četné zlomeniny a vážná poranění hlavy a hrudníku, byl jediný, kdo nehodu nakonec přežil. Několik dní byl dokonce v kómatu a po procitnutí se u něho objevily známky hluboká  amnézie (poslední, na co si vzpomínal, byl odchod z hotelu Ritz).

    Do Británie se vrátil již v říjnu, ale čekalo ho ještě dlouhé léčení a nelehká rekonvalescence. Na začátku roku 1998 začal opět pracovat pro Mohammeda Al-Fayeda, který uhradil část nákladů jeho rehabilitace. 

     

    Po pár týdnech ale podal výpověď a odstěhoval se z Londýna na venkov. V roce 2000 vydal o událostech, které mu obrátily život naruby, knihu. Dva roky pak působil jako bezpečnostní poradce OSN. Finanční zabezpečení mu ale přinesla až práce pro texaskou ropnou firmu Halliburton.

    Dnes žije s rodinou – druhou manželkou, která je učitelka v místní škole, a dvěma dětmi v hrabství Shropshire.  Ve volných chvílích se věnuje své velké zálibě – ragby.

     

    Britský tisk přišel nedávno se zjištěním, že je v současné době zaměstnán jako šéf bezpečnosti farmaceutické společnosti AstraZeneca. Sám se však vyhýbá jakékoli publicitě.

     

    Podle oficiálního závěru vyšetřování nenesl na nehodě žádnou vinu. Již před lety ale přiznal, že ho i tak trápí výčitky.

    Video
    Video se připravuje ...

    Největší královské skandály Videohub

    Fotogalerie
    88 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy