Nový dokument The Diana Investigations (volně přeloženo jako „případ Diana“) odhalil, že pro princeznu z Walesu možná nebyla osudná autonehoda takovým překvapením, jak bychom si mohli myslet. 

Nové vyšetřování totiž ukázalo, že již v roce 1995 se svěřila svému právníkovi Victoru Mischonovi, že se obává o svůj život. V následujícím roce se jí prý možná pokusí někdo zbavit – a jedním z možných scénářů podle ní byla právě „narafičená“ autonehoda. 

Diana své obavy napsala v dopise, existují tedy černé na bílém. Skutečnou identitu osoby nebo osob, kterých se obávala, ale neprozradila. 

Po havárii předal Mischon dopis siru Paulu Condonovi, tehdejšímu komisaři Metropolitní policie, ale formální vyšetřování smrti princezny začalo až 6. ledna 2004. Condon list uložil do trezoru, ve kterém ho o rok později objevil komisař John Stevens. 

Stevens vyslechl Mischona krátce před jeho smrtí v roce 2005. Právník ale prý příliš významu dopisu nepřikládal – Diana podle něj byla pouze paranoidní. Vyšetřování následně uzavřelo případ jako tragickou nehodu. 

Diana a její přítel, filmový producent Dodi Al-Fayed (†42) zemřeli poslední srpnový den roku 1997. Řidič Henri Paul havaroval v pařížském tunelu Pont de l'Alma poté, co se ve vysoké rychlosti a s léky a alkoholem v krvi pokoušel uniknout paparazzi na motorkách. Nad automobilem tehdy ztratil kontrolu a narazil do sloupu. 

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

Fotogalerie
292 fotografií