Nálepku „dědečka roku“ princ Andrew rozhodně nezíská. Černá ovce britské královské rodiny byla konečně viděna na hradě Windsor. Tam Andrewa, syna královny Alžběty II. (95), čekalo setkání s vnoučetem, dívenkou, která dostala dlouhé a vznešené jméno Sienna Elizabeth Mapelli Mozziová. Vévoda z Yorku strávil většinu léta v Balmoralu, stáhl se tam i pouhých pár dní předtím, než k němu mohla dorazit žaloba, kterou proti němu vznesla Virginia Robertsová (38). Andrew její obvinění o sexuálním zneužití, k němuž mělo dojít před více než 20 lety, opakovaně odmítal, a dokonce se pokusil odložit soudní stání tvrzením, že mu všechny dokumenty k případu nebyly řádně doručeny.

I když princezna Beatrice porodila své první dítě 18. září, princ Andrew zůstával v závětří a se svými právníky se snažil přijít na způsob, jakým zvrátit celý soudní spor ve svůj prospěch. Na své vnouče se do Windsoru přijel podívat až dlouhých 12 dní poté, co přišlo na svět. Podle britských médií „drze“ mával z okna svého vozu a nezdálo se, že by si dělal nějak zvlášť těžkou hlavu z vážných obvinění, která má na krku. Jeho pověst je stejně již pošramocená, jelikož jeho přátelství s milionářem a bohužel také uznaným sexuálním delikventem a pedofilem Jeffreyem Epsteinem (†66) vrhá nejenom na něj, ale i na zbytek královské rodiny špatné světlo.

VIDEO: Tyto celebrity pojí příbuzenský vztah, věřili byste?

Video
Video se připravuje ...

Tyto celebrity pojí příbuzenský vztah, věřili byste? Videohub

Andrew se do Londýna nevypravil pouze kvůli miminku, jemuž dala život jeho dcera princezna Beatrice, ale i právě kvůli chystané soudní tahanici s ženou, která tvrdí, že ji znásilnil v době, kdy byla ještě teenager. V soudních dokumentech, kterými disponuje britský plátek Daily Mail, vévoda z Yorku popírá veškerá tvrzení vznesená proti němu. Svůj tým špičkových odborníků posílil o právničku vzdělanou v Princetonu, Melissu Lernerovou. Tato dáma pochází z Los Angeles, kde pracuje pro hollywoodskou firmu, jež se zaměřuje na to, že veškeré právní problémy celebrit prostě „zmizí“. Což je přesně to, co by si přál i Andrew. Ten stále opakuje, že s Robertsovou, dnes Giuffreovou, nikdy neměl sex. „Nestalo se to,“ řekl v pořadu BBC Newsnight.

Princovi obhájci prohlašují, že Andrewa nelze žalovat, protože dřívější soudní spor ve Spojených státech na toto téma skončil vyrovnáním, a tak „zbavuje klienta veškeré odpovědnosti“. Dokument o vypořádání z roku 2009 však zůstává zapečetěn. V novém soudním sporu jde o to, že syn královny Giuffreovou opakovaně sexuálně napadl v době, kdy jí bylo 17 let, a tudíž byla podle amerických zákonů nezletilá. Giuffreová požaduje blíže nespecifikované odškodné, ale spekuluje se, že částka by mohla být v milionech dolarů. To se Britům moc nezdá, jelikož se obávají, že by tato finanční záplata mohla jít z kapes jejich daňových poplatníků…
Fotogalerie
63 fotografií