Vévodkyně Meghan a princ Harry (34) se ocitli pod palbou britských médií poté, co vyšlo najevo, že při tiskové konferenci, na které byl světu představen jejich syn Archie, měla exkluzivní přístup americká média, konkrétně televize CBS s reportérkou Gayle Kingovou (64). Ta je velkou kamarádkou Meghan a nechyběla ani na její svatbě. Královnin bývalý tiskový mluvčí Dickie Arbiter (79) svým prohlášením jen přilil olej do ohně. 

Harry a Meghan uspořádali tajnou tiskovou konferenci ve svém paláci ve Windsoru, na kterou mělo zajištěný vstup jen velmi omezené množství reportérů. Bývalého tiskového mluvčího rozčílilo, že povolení na exkluzivní tříminutový vstup získala také americká televize CBS. 

„Zvolit si americká média, kamarád nekamarád, je velmi pochybné. Pozvání televizní stanice CBS s omluvou, aby se jejich fotografie objevily v ranních televizních show, je hloupá výmluva. Do jejich médií by se záběry dostaly tak jako tak," napsal Dickie Arbiter na své sociální síti twitter. 

Ve středu se objevily první zprávy o tom, že si Meghan s Harrym vyžádali jedno americké médium, i přesto, že tradičně jsou takovým oznámením přítomni pouze britští novináři. Britská média především poukazují na fakt, že veškeré oficiální události týkající se královské rodiny jsou hrazeny britskými daňovými poplatníky.

Královské opičátko

Jednašedesátiletý rozhlasový moderátor stanice BBC Radio 5 Danny Baker (61) byl zase vyhozen za svůj „rasistický" příspěvek na sociální síti. Na twitter zaslal fotografii, na níž přirovnával nově narozeného syna Meghan a Harryho k opici!

I přesto, že příspěvek rychle odstranil, černobílá fotografie, na které pár vede za ruce malého šimpanze, vyvolala vlnu pohoršení. Do popisu totiž napsal: „Královské miminko opouští nemocnici." 

Fotografie, kterou moderátor umístil na svůj Twitter, na které přirovnává Archieho k šimpanzovi
Autor: Twitter

Moderátor se sice omluvil a snažil se situaci vysvětlit, ale marně, z rádia dostal okamžitou výpověď. Podle Bakera nešlo o rasistický podtext, ale o to, že se z porodu dělá zbytečný cirkus. 

„Použil bych stejnou fotografii pro jakékoliv z královských dětí, nebo dětí Borise Johnsona, nebo klidně mých. Je to vtipná fotka (samozřejmě ne v tom kontextu). Velká chyba samozřejmě. Groteskní. Nicméně, na tvoje zdraví Archie. Promiň," napsal na svůj twitter později. 

Legrace ze jména Archie

Do Meghan si rýpnul i moderátor britského pořadu 'Good Morning Britain' Piers Morgan (54), ohledně jména hraběte Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Na svém twitteru sdílel fotografii královského páru, ke které napsal: 

„Ke královskému páru, v úchvatném záchvěvu pro odlišnost a feminismus, dali jejich synovi nejoblíbenější jméno bílé střední třídy, Archie. Druhé jméno Harrison bylo zvoleno kvůli tomu, že značí 'Harryho syn' (myslím to vážně). Směšné," napsal na svou sociální síť.

Není to poprvé, co se moderátor opřel do Meghan. V minulosti ji označil výrazy jako 'bezohledná šplhounka společností', 'falešná" nebo naznačil, že se ze své nové životní role bude snažit vytřískat, co nejvíce to půjde. 

VIDEO: Harry a Meghan: Zbavili se svatebních darů za 200 milionů!

Video
Video se připravuje ...

Novomanželé Harry a Meghan: Zbavují se svatebních darů za 200 milionů! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
51 fotografií