Zprávu o úmrtí oblíbeného herce potvrdil včera dopoledne mluvčí zlaté kapličky Tomáš Staněk. „Člen činohry Národního divadla Václav Postránecký podlehl dlouhému statečnému souboji se zákeřnou nemocí,“ řekl.

Přišly metastázy

Kvůli boji s rakovinou jícnu a následné náročné léčbě musel Postránecký vzdát postupně všechny role, a to jak divadelní, tak televizní i filmové. Soustředil se pouze na léčbu, ale lékaři byli bezmocní. „Onemocněl před rokem rakovinou jícnu, na kterou byl operován, ale bohužel po zákroku nemoc začala metastazovat do celého těla,“ svěřila Blesku manželka Helena (72). „A přestože byl velmi statečný, tak tohle už v jeho silách nebylo možné porazit...“

Poslední slova

Před dvěma týdny herce odpojili od přístrojů a propustili ho z nemocnice do domácího ošetřování. „Teď zrovna sedím tady doma a musím přiznat, že je mi momentálně tak strašně zle, jak mi v životě ještě nebylo. Neodhadnu dopředu, jak mi bude za vteřinu. Proto raději mlčím o tom, jak mi je. Lidé potom nevědí, jestli se mají radovat, nebo kondolovat,“ řekl s dávkou černého humoru Blesku v posledním rozhovoru v druhé půlce dubna.

Konec v Říčanech

Herec zemřel ve svém domě v Říčanech, kde to miloval. „Cítím se tady skvěle. Jako kluk jsem sem jezdil ze Strašnic, kde jsme bydleli, na kole. To je skoro sedmdesát let,“ vzpomínal. Vždy se zajímal o místní dění, třeba o stavbu stacionáře. „Je samozřejmě lepší, když nás na cestě životem provází co nejméně bolesti,“ řekl, když ještě netušil, jaké trápení pro něj osud chystá.

Malá šance na vyléčení

Rakovina jícnu se ve vyspělých zemích objevuje většinou u jedinců starších 55 let. Počáteční příznaky zahrnují potíže s polykáním (dysfagie). Bohužel většina případů je diagnostikována až v pokročilém stadiu, z tohoto důvodu je léčba velmi obtížná, s nízkým procentem naděje na úplné vyléčení. Moderní terapie však může zpomalit její progresi.

Ctil rodinu

Přesto, že hrál už jako dítě, v divadle v Liberci Postránecký začínal jako oponář. Na jeviště se dostal až v roce 1960 ve Slováckém divadle, v roce 1995 dostal divadelní Cenu Thálie za roli Podkolatova v Gogolově Ženitbě. V letech 2005 až 2011 byl pak prezidentem v Herecké asociaci, jež Thálie udílí. Oženil se v životě jen jednou, manželka Helena byla baletka a prožili spolu přes padesát let.

Zlatou svatbu oslavili v roce 2017. Měli spolu syna Viléma (30), který vystudoval Filmovou akademii v Písku, a dceru Lucii, která ho už dvakrát udělala dědečkem. Přes to, že Václav sehrál stovky filmových, televizních i divadelních rolí, byla pro něj rodina vždy na prvním místě.

Fotogalerie
68 fotografií