Poprvé si Postránecký, syn nadšených ochotníků a člen Dismanova dětského sboru, zahrál jako devítiletý, a to ve snímku Konec strašidel (1952). Přestože dětských a chlapeckých rolí si zahrál celou řadu, na DAMU se nedostal, a tak se musel vyučit zámečníkem. Teprve oklikou přes zaměstnání jevištního technika se dostal k divadelnímu herectví a první profesionální herecké angažmá mu pak nabídlo Státní divadlo v Brně. Od roku 1978 až do smrti pak byl členem Národního divadla.

Televize a film ho objevily už v první polovině sedmdesátých let, dodnes často reprízované jsou zejména detektivky Smrt s vybírá (1972), Tajemství zlatého budhy (1973) či Motiv pro vraždu (1974). Přestože často hrál objekty dívčího zájmu, nerad hrál postelové scény - natočil snad jednu jedinou, a to velice decentní s Hanou Maciuchovou v seriálu Byl jednou jeden dům (1980).

Přelomovou pro Postráneckého byla role dirigenta Michala v komedii S tebou mě baví svět (1982), kde mu parťáky byli Pavel Nový a Julius Satinský (†61). Traduje se, že slovenského herce režisérka původně obsadit nechtěla, že Satinský nezvládne fyzicky náročné natáčení na horách. Byl to právě Postránecký, kdo za kamaráda orodoval. Namluvil Poledňákové, že Satinský externě spolupracoval s horskou službou ve Vysokých Tatrách. A herec roli dostal. Faktem zůstalo, že lyžařské scény za něj ale museli natočit dvojníci, mimo jiné manžel herečky Elišky Balzerové, který na filmu dělal produkčního.

V posledních dekádách mu byly ve filmu určeny role spíše vedlejší, ale i v nich exceloval. Generál v Černých baronech (1992), dědeček v Jak se krotí krokodýli (2006) či Michalica v Bobulích (2008).

Postránecký se také uplatnil jako skvělý dabér, jeho hlasem často mluví Dustin Hoffman nebo „kutil“ Tim Allen, vypráví také řadu večerníčků - O Kubovi a Stázině či novější série Jája a Pája. Od roku 2005 byl prezidentem Herecké asociace, v posledních letech ve větší míře natáčel televizní seriály (Doktoři z Počátků, Vinaři, Krejzovi) a moderoval na televizi Prima její Receptář.

S manželkou Hanou měl dvě děti, syna a dceru.

VIDEO: Připomeňte si poslední díl Václava Postráneckého v Krejzových! Jak se rozloučil?

Video
Video se připravuje ...

Poslední díl Václava Postráneckého v Krejzových už dnes! Jak se rozloučil? FTV Prima

Fotogalerie
86 fotografií