V krutém příběhu řekne za celou dobu jenom jednu větu – Tak mě zabij. Samo o sobě to vypovídá vše o postavě, kterou Jackuliak v dramatu hraje. „V tom Posázaví je to úplný ďábel. Zabíjí lidi, mlátí je, blázen. Režisér se mě na zkouškách ptal, jak bych tak temnou postavu pojal, a pro mě byla démonická právě v tom mlčení,“ popsal milenec Dany Morávkové (51) z Ordinace, který i tehdy v seriálu musel sehrát násilníka.

Strach z ran

Respekt budil u svých kolegů v Citlivém člověku. David Prachař, kterého v jedné scéně zbije, se dokonce dopředu ubezpečoval, jestli opravdu jednu neschytá. „Šli jsme na plac a David se mě ptal: pane Jackuliaku, opravdu mi nedáte ránu? A já jsem mu odpověděl: možná,“ zavzpomínal Jacek, který měl i hrozivou masku, jizvu přes celou hlavu po vybuchlém granátu.

60 úderů

„To byla nejtěžší část natáčení, protože režisér Tomáš Klein se z neznámých důvodů rozhodl, že nás zabije. To jsme jeli asi 35 krát! A já jsem těch ran dostal asi šedesát a pořád jsem čekal, kdy se kolega netrefí a fakt mi ji napálí. To, co jsme točili celý den, tak v tom filmu je sedm vteřin,“ potvrdil bývalý manžel Dany Batulkové (65) dramatické pozadí celé scény. Jackuliak se fígle, jak přesvědčivě na kameře někoho zbít a nezkřivit mu přitom ani jediný vlásek, naučil už ve škole.

Znásilnění ve vodě

Během natáčení Citlivého člověka občas bojoval sám se sebou hlavně po fyzické stránce. „Tomáš po mně chtěl, abych znásilňoval ve vodě a pak jsem měl vyběhnout takový kopeček, který byl hodně strmý, jeli jsme to asi devatenáctkrát. Měl jsem na sobě kožené kalhoty a bundu, ten den bylo venku asi 32 stupňů. Bylo to opravdu šílené!“ doplnil herec. S podobnými scénami nicméně psychický problém nemá.

„Mě to baví, někdo to hrát musí. S mojí tváří hrát prince nemůžu,“ shrnul s tím, že má neskutečnou radost z nominace v hlavní soutěži o Křišťálový glóbus, kam se letos dostal hned dvakrát. „Když jsem byl na Konzervatoři v Košicích, tak jsem si velmi přál stát na červeném koberci ve Varech s nějakým filmem, včera se mi to splnilo s Úsvitem a teď s Citlivým člověkem,“ lebedil si. 

Video
Video se připravuje ...

Drsňák z Ordinace Ján Jackuliak učí manželku tančit: Nemá rytmus, šlapeme si po nohách. Kisa Císařová

Ledová lázeň

Natáčení v syrové krajině Krnova nebylo vůbec jednoduché pro Davida Prachaře, který hraje hlavní postavu táty. Režisér ho přinutil skočit do ledové vody. „Měli jsme to točit s Vláďou Javorským, voda měla sedm stupňů a já se ho ptal: ty do tý vody vlezeš? A Láďa, který váží 32 kilo a je to v podstatě jenom kostra, říkal, že jo. Láďa skutečně do té vody zaplul celý a pak vyplaval, vůbec se nehýbal, vypadal jako mlok v březnu. První záběr se nepovedl, tak jsem to dal ještě jednou,“ popsal.

V rámci příprav mu radili, aby se otužoval. Prachař to ale nenávidí. „Za covidu všichni herci skákali do ledový vody a tvrdili, že konečně něco zažili. Nevím, co zažili, ale já mezi ně nepatřím. Zkusil jsem si pustit na nohu ve sprše studenou vodu a víc jsem nedal,“ okomentoval to manžel Lindy Rybové (47).

Fotogalerie
33 fotografií