Vánoční pečení: Vánočka podle Terezy Bebarové
-
Moderování pořadu Peče celá země jí změnilo život. Herečka Tereza Bebarová (49) díky tomu objevila kouzlo cukrařiny a pečení a zamilovala se. Pustila se poté i do vlastních kuchařek a nám se pochlubila svými vánočními kousky.
- 1.
Suroviny
Na těsto:
500 g hladké mouky
90 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
230 g plnotučného mléka
100 g másla
2 vejce
20 g droždí
5 g soli
kůra z 1 citronu
2 g mletého anýzu
2 g mletého muškátového oříšku
150 g rozinek
20 g rumu
Na dokončení:
50 g mandlí
1 malé vejce na potření
- Mléko, celá vejce, droždí, cukr, vanilkový cukr, anýz, mouku, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek dáme do mísy a za stálého hnětení vytvoříme těsto.2.
Krok 1
- Když jsou všechny tekutiny nasáklé do mouky a cukru, přidáme alkohol pro vůni a také máslo. Hněteme dalších deset minut i více. Nakonec, když už se těsto nelepí na mísu, přidáme rozinky a krátce vymícháme.3.
Krok 2
- Těsto přikryjeme vlhkou utěrkou, nebo potravinářskou folií a necháme kynout při pokojové teplotě nejméně hodinu. Nesmí oschnout!4.
Krok 3
Po vykynutí podsypeme vál hladkou moukou a těsto na něj z mísy vyklopíme.
- Rozdělíme na šest stejných pramenů a z nich upleteme vánočku.5.
Krok 4
- Tu pokropíme vodou, aby během kynutí neoschla, a necháme ji nakynout do dvojnásobného objemu.6.
Krok 5
- Po vykynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.7.
Krok 6
- Vánočku dáme do rozehřáté trouby na 160 °C na program horký vzduch. Prvních třicet minut troubu neotvíráme, pečeme dozlatova celkem cca 40 minut. Poté vyzkoušíme špejlí, zda se těsto lepí, pokud ne, je vánočka hotová.8.
Krok 7
- Na závěr vánočku pocukrujeme a vychladlou můžeme krájet a ochutnávat.9.
Krok 8
- 10.
Galerie
VideoVideo se připravuje ...Herečka Tereza Bebarová: 33 let s jedním mužem, ale... Markéta Reinischová