Laskonky z vlašských ořechů

Pralinková pasta 

175 g vlašské ořechy 

125 g krystalový cukr

Ořechy opečeme na 180 °C cca 8 minut dozlatova. Zkaramelizujeme cukr, do kterého nasypeme upečené ořechy. Karamelem obalíme ořechy a směs nalijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo pečící fólií. Po vychladnutí polovinu směsi rozmixujeme na griláž a polovinu na praliné.

Laskonky

180 g bílků

320 g krystalového cukru

100 g práškového cukru 

180 g mletých ořechů

Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni na cca 50 °C . Následně šleháme při nejvyšších otáčkách na tuhý lesklý sníh. Postupně zašleháme práškový cukr a mleté ořechy. Nastříkáme do forem na laskonky.

Před pečením necháme chvíli zaschnout. Péct na cca 110-120 °C asi 15 minut, potom snížit teplotu na 80 °C a dosušit ještě dalších cca 30 minut.

Krém

250 g mléka

40 g krystalového cukru

1 vejce

1 žloutek

15 g Zlatého klasu

15 g hladké mouky

190 g másla

Uvaříme mléko s polovinou cukru. V misce metličkou vyšleháme zbylý cukr, vejce, žloutek, Zlatý klas a mouku. Vaječnou směs přelijeme horkým mlékem, dobře promícháme, vrátíme do hrnce na plotnu a vaříme cca 3 minuty do zhoustnutí (puding).

Hotovou směs nalijeme do misky, přikryjeme potravinovou fólií na dotek a necháme chladnout.  Měkké máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáme pralinkovou pastu. Do směsi másla a praliné postupně přidáme zchlazený předem rozšlehaný puding.

Nakonec přisypeme griláž a zamícháme. Krém přenéseme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a naplníme upečené laskonky.

 

Video
Video se připravuje ...

Cukrář Maršálek přiznal: Soutěžící z Peče celá země mě kopírovali! Reinischova,Kristl

Fotogalerie
48 fotografií