Scéna ze Sanitky, v níž si jde nenapravitelný sukničkář nemocniční chodbou pro smrt, je nezapomenutelná. Stejně tak slova doktora Skalky, jež pronáší, než se za ním definitivně zaklapnou špitální dveře.

„Díky chlapci, jeďte opatrně a zbytečně nehoukejte!“ klade na srdce kolegům ze záchranky. Pak se obrátí na Janu Švandovou (76) coby doktorku Bereniku: „Jsem připraven se s vámi vznést, Bereniko...“ Dojemný záběr natočil režisér Jiří Adamec (75) v protisvětle, v němž oba zmizeli.

Operace mozku

Podobně náročná scéna čeká na Bartoškovy fanynky v neděli večer v seriálu Smysl pro tumor. Prezident karlovarského filmového festivalu už v létě prozradil, že jeho postava Antonína Vaňka zemře po komplikované operaci mozku. „Natáčení operace mozku pro mě bylo dost nepříjemný. Skutečně jsem měl na začátku dojem, že to bude jednodušší,“ svěřil se Bartoška během diskuze v domě České televize.

„Byli jsme na regulérním operačním sále a měli jsme tam regulérní operační tým, který jsme různě proměňovali za herce podle toho, jak jsme potřebovali,“ doplnila ho tehdy vedle sedící režisérka Tereza Kopáčová (54).

Bartoškovi museli hlavu zafixovat do svěráku a nesměl se hýbat. „On každých deset minut musí kouřit a z tohohle svěráku nemohl jen tak vylézt. Takže to bylo opravdu dramatické. Za celé natáčení vydržel nejdýl bez cigára,“ dodala režisérka.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška na zakončení MFF KV: Co mu napověděla manželka? Markéta Reinischová

Překvapivá slova o nemoci

Bohužel není tajemstvím, že se herec nyní opět pere s rakovinou i v soukromí. V době natáčení seriálu Smysl pro tumor byl 7 let po prvním ataku nemoci a chemoterapiích. Vlastní vzpomínky do seriálu ale netahal. „To máte jako s vojnou! Když se vás někdo po pěti letech zeptá, jaké to bylo, řeknete mu, že tam byla legrace. Ale když jste tu vojnu žili, tak byla špatná. A špatný věci naštěstí člověk vytěsňuje z hlavy,“ zdůraznil Bartoška.

Se svou nemocí je srovnaný. „Jsem fatalista. Člověk to má napsané v ruce a ta ruka je takhle barevná, nemůžete si vzít žiletku a trochu si ji poupravit,“ vysvětlil herec.

„Na nemoci se koukám tak, že si řeknu: šestasedmdesát let je věk, kdy se asi umírá. A podle statistiky bych už měl být rok mrtvý. Prostě: narodíš se a umřeš,“ prohlásil Bartoška během diskuze na karlovarském festivalu. Jen čtyři měsíce nato vyšlo najevo, že je opět onkologickým pacientem...