Jeden z nejhrůznějších případů české kriminalistiky, který se stal v únoru 1968 ve Vonoklasech u Prahy, vzbuzuje i po letech množství otázek. Málokdo ale tuší, co tragédii, kdy otec zabil sekerou manželku, podpálil dům a přiměl jejich jediného syna, aby podřezal nejen stromy v zahradě, ale i sebe, pak ho shodil do studny a skočil za ním, předcházelo. A právě to má ukázat nový seriál.

Příběh lásky

„Začínáme vyprávět tento příběh od začátku, kdy ještě nebyl temný, ale naopak plný lásky,“ říká režisérka Tereza Kopáčová (54), která je podepsaná i pod právě vysílaným seriálem ČT Smysl pro tumor.

„Která holka by se nezamilovala do šarmantního, vtipného Standy, co si ze všeho nejvíc přál být skvělým manželem a báječným otcem? Chtěli být prostě obyčejný pár, založit rodinu, v klidu žít, zapadnout...“ dodává režisérka.

Paranoidního starého Brůnu proto ztvární David Švehlík (51) a jeho ženu, kterou v seriálu hrála Valerie Kaplanová (†81), podstatně mladší herečka Johana Matoušková (35). Jejich jediného syna – doktora filozofie Drahoslava Brůnu – si pak střihne Filip František Červenka (23), známý ze seriálu Most! jako Luďanův syn Tonda.

Může se stát...

A proč se vlastně filmaři vracejí k něčemu, co už bylo natočeno a stalo se kultem? „Příběh známý jako Studna se mnohem více týká našich dnešních životů, než tušíme. Co jsme objevili na základě rešerší, je mimořádně překvapivé. Něco, co by se mohlo stát znovu...“ tvrdí kreativní producent Voyo Michal Reitler (53).

Šéf celého projektu Michal Prokeš jej doplňuje: „Příběh Studny je pro mě do velké míry osobní. Ve Vonoklasech žiji třináctým rokem a považuji je za jedno z nejkrásnějších míst vůbec. A v kontrastu k tomu se tu přihodila událost, která vyděsila celé Československo. Měl jsem možnost mluvit s místními, kteří si na rodinu Jelínkových a onu tragickou událost z února 68 pamatují a některé detaily z jejich vyprávění jsme zapracovali do našeho seriálu.“

Natáčení Studny podle scénáře Mira Šifry a Kristíny Májové začne v únoru a potrvá až do června letošního roku.

BLESK Víte, že...

  • Nejčastěji citovaná hláška ze Studny„Otec byl toho večera poněkud neklidný...“ – v 26. dílu seriálu nikdy nezazněla!

Co se stalo osudné noci

V noci z 12. na 13. února 1968 ve středočeské obci Vonoklasy sousedé kolem čtvrté hodiny ranní ohlásili požár rodinného domu. Zahrada i hořící dům byly zamčené a na první pohled opuštěné, po uhašení požáru ale vyšetřovatelé na místě našli ostatky dvou manželů a majitelů domu.

Zatímco Marie Jelínková uvnitř domu uhořela, její manžel Stanislav Jelínek starší byl objeven utopený ve studni. Až o několik desítek minut později byl v sousední obci nalezen jejich otřesený a zraněný syn. A právě kvůli němu je kolem případu tolik dohadů a nesrovnalostí. Syn Stanislav totiž svou výpověď ohledně osudné noci změnil hned několikrát. Za vraha nejprve označil někoho třetího, později ale udal, že vrahem měl být jeho otec. Tak byl také případ nakonec uzavřen, a to i přesto, že Jelínek mladší při svých výpovědích několikrát prokazatelně lhal.

Fotogalerie
34 fotografií