Sváteční pohodu si Petr s manželkou Luciou (43) a dětmi Grétou (9) a Ferdinandem Sonnym (15) zajeli vychutnat do města. Při návratu viděli, že jim hoří komín!

„V jednu chvíli zažíváte klídek a v druhou jste rád, že máte střechu nad hlavou díky hrdinnému hasičskému sboru,“ komentuje Petr.

Střecha zůstala celá a hořící komín ve vánočně vyzdobené hale nadělal pouze nepořádek, takže stačilo vzít vysavač, kýbl, koště a hadr. „Revizi komína samozřejmě máme. Je ale obrovský a zřejmě se tam někde něco usadilo. Hasiči pokračují v pátrací akci, co to způsobilo,“ prozradil Aha! Petr.

Přestože mohlo dojít k obrovské katastrofě, Petr pojal celou věc s humorem. S Luciou a hasičským sborem se zvěčnil v hale a z fotografie vytvořil pro přátele novoroční PF ve znění: „Když hoří komín, tak hoří komín. Pro vás, kteří to chtěli zkusit, Lucia vzkazuje, abyste oheň vánočním stromečkem rozhodně nerozdělávali! K této dozajista významné radě také prosím přijměte naše srdečné přání krásného nového roku 2024.“

Přestože se chtěl Petr po otcově sebevraždě v roce 2007 vily několikrát zbavit, děkuje bohu, že to neudělal. Přece jenom to je dům, kde se narodil a který jeho otec nadevše miloval. „Nikde jinde bych nebyl schopen o tátovi napsat k jeho nedožitým 85. narozeninám knížku. Musel jsem vzpomínat tady v Jevanech. Tady u rybníka, kde jsme byli všichni se sestrou a mámou tak šťastni. Vlastně to tu miluju,“ svěřil Aha! Petr s tím, že knížka Karel Svoboda – Žít mu myšlenky na prodej domu opět zahnala.

V Jevanech Petr Svoboda začal dokonce provozovat i kino, ve kterém dělá současně barmana. „A na oslavu neshořelé střechy zůstáváme na Nový rok na vsi a promítáme tady filmy,“ usmívá se Petr, který už zase Jevany prodat nechce. „Neustále měním názor. Musím si tady naprosto vším projít. Teď jsem šťasten, že jsme neshořeli,“ říká upřímně.

Revize a kontrola komína

Pro pravidelnou kontrolu je ideální přelom léta a podzimu. Jednorázová revize komínu je potřeba, pokud došlo ke stavební úpravě komínu, změně paliva nebo zdroje vytápění, došlo k požáru nebo vzniku trhlin, komín jste nepoužívali a teď nově budete. Pokud alespoň jednou ročně nebude provedena kontrola kominíkem, hrozí pokuta až 10 000 Kč.

Video
Video se připravuje ...

Smrt hudebního krále Karla Svobody. Fotky z místa činu se někteří snažili prodat! Videohub

Fotogalerie
35 fotografií