Muzikant, který podlehl rakovině slinivky jen dva týdny poté, co si vyslechl diagnózu, bude chybět nejen na megakoncertech Elánu v Praze a Bratislavě. „Je v muzikantském nebi, kde na nás čeká, abychom se potkali a zase hráli, to je jasné,“ říká o autorovi hitu »Ak nie si moja« kamarád a frontman skupiny Jožo Ráž.

Uštval se

„Bez Vaša to už není ono, on byl abnormálně důležitý super profík, řemeslo ovládal jako Bůh, což Elánu strašně pomáhalo,“ konstatuje baskytarista a zpěvák. Už rok před jeho smrtí prý Jožo tušil, že něco není v pořádku. „Viděl jsem na něm, že je s ním něco zle. Jenže se nedal zastavit, byl tak obětavý, neustále pracoval, vydělával a živil všechno okolo sebe. Prostě se nezastavil, ačkoli nezvládal. A to ho zabilo,“ říká Ráž o Vašovi.

Poslední telefonát

Ve chvíli, kdy už docházelo na nejhorší, ještě Vašo oběma kamarádům telefonoval, aby se rozloučil. „Říkal, že je zle. Odcházím,“ noří se do vzpomínek Jožo. „A to bylo všecko. Už nezvládal, selhávaly mu všechny orgány. Hovořil jsem s ním o půl šesté večer a ve dvě ráno byl exitus,“ popisuje Baláž. A Ráž ve společném rozhovoru pro páteční Blesk tv MAGAZÍN přikyvuje: „I mně volal, aby se rozloučil…“

»1968«

  • V tomto roce skupina Elán vznikla.

Fenomén Elán

  • Nejúspěšnější česko-slovenská rocková skupina čtyřikrát po sobě (1984 až 1987) získala československého Zlatého slavíka, osmkrát za sebou (1998 až 2005) vyhrála slovenského Zlatého slávika. Příběh skupiny zachycuje výpravná 440stránková publikace dostupná pouze v limitovaném nákladu 222 kusů.
  • Je to jakási »Bible Elánu«, která obsahuje spoustu unikátních, dosud nezveřejněných fotografií, spolu s DVD z koncertu z O2 areny či vstupenkami na koncert Elán 70 v roce 2024.

Video
Video se připravuje ...

Ráž a Baláž křtili knížku o Elánu a navštívili Blesk! Vzpomínky na Patejdla a kmotr Jágr! Petr Macek

Dvojrozhovor s Rážem a Balážem už zítra v Blesk tv MAGAZÍNU!

Fotogalerie
70 fotografií