S prvními, staršími dvěma syny, Klára Trojanová ještě pracovala. Když čekala třetího syna, rozhodla se zůstat s ním doma. "Odcházela jsem, když jsem byla těhotná se třetím dítětem, Říkala jsem si, že si dopřeju luxus a budu dva roky na mateřské, nakonec jsem doma zůstala dvanáct let. S dětmi mě to velmi bavilo. Se staršími jsem tolik nebyla, to jsem pracovala. Takže jsem si to užívala a myslela si, že už to tak zůstane, že mi nic nechybí. Ale pak se mi začalo po divadle strašně stýskat," svěřila se Trojanová Super.cz.

Poté co před 14 lety odešla z angažmá ve Švandově divadle, se pozvolna vrací k herecké činnosti, zatím ale bere komornější zakázky. Navíc se věnuje i zpěvu, ale jen okrajově. Ač ji její kolegyně Bára Basiková obsazuje k sobě jako hosta do svých recitálů, jako zpěvačka se rozhodně necítí. 

Se svými syny si doma užila své. Nikdy ale do domu nevnášela výchovná pravidla, nechávala dětem volnost. "V tomhle asi nejsem klasická maminka. Už na začátku jsem si řekla, že to dítě je samo o sobě komplikace v životě, sice milá a ta nejkrásnější, ale nekomplikovala jsem to dalšími věcmi, že bych si třeba dávala nějaká pravidla výchovy. Myslím si, že jsem děti moc nevychovávala, sledovala jsem je, snažila je korigovat, naučit je, aby byli kluci slušní lidé," přiznala Trojanová. To se jí vesměs povedlo, z nejstaršího Františka je novinář, druhý Josef se dal na herectví a herecké sklony má i nejmladší Václav. 

Dnes už nad jejich chováním mává rukou, ale ještě než se ti starší rozlétli z hnízda, občas musela před nimi z domu utéct. "Někdy toho testosteronu bylo tolik, že jsem je třeba musela vypakovat z domu, protože jsme ještě měli i psa, takže další testosteron. Je fakt, že tím, že jsem byla jediná holka doma, tak jsem měla takové velké pole působnosti na emoční a citové vydírání. To jsem občas používala a používám to i teď, ale ti starší kluci mi to už teda nežerou," prozradila herečka, které loni po 31 letech krachlo manželství s hercem Ivanem Trojanem, otcem jejích synů. Nyní žijí s Ivanem odděleně. 

Video
Video se připravuje ...

Josef Trojan: Musím si na Vary postěžovat! Co mu vadilo? Tereza Kühnelová

Fotogalerie
24 fotografií