O posledním rozloučení na sociální síti informoval starší syn Ondřej. „Budeme rádi, když přijdete za tatínka zapálit svíčku a věnujete mu milou vzpomínku,“ napsal producent, který se u kostela objevil krátce po půl druhé. V ruce nesl papírové desky a fotografii svého otce. 

S kolegou se přišel rozloučit herec a dabér Jiří Novotný (85), který je známý svým působením v Nadaci Život umělce. V roce 2005 nadaci opustil a dlouhá léta chystaný projekt „Dům čtyř múz“ pro přestárlé a nemocné herce zůstává nicméně dodnes jen neuskutečněnou vizí.

Se smutným výrazem přišel dlouholetý člen hereckého souboru pražského Divadla na Vinohradech Jaroslav Satoranský (83). Herečtí bardi se v minulém století potkali ve filmech Rozmarýnkův zlatý klíček, nebo Takový talent. 

Je mi to líto, ale máme holt každý svůj věk - byl to zasloužený věk, on byl skvělý člověk, já jsem ho znal z dob studií, protože jsme kousek od sebe, teda věkově trošku víc. Všichni mu děkujeme, že byl tak prima člověk,“ řekl Blesku Jaroslav Satoranský. 

Dorazili režiséři Jan Hřebejk a Jiří Strach. Herečka Eliška Balzerová s manželem beze slov vešla do kostela. 

"Je mi moc líto, ze se dědeček nedočkal Vánoc,” řekl Blesku vnuk Trojana Josef a v ruce nesl obří kytici. Jeho maminka, snacha zemřelého herce Klára Trojanová přišla sama v péřové bundě s kapucí přes hlavu a nebyla ráda, když viděla média. „Jděte do pr..le,“ vykřikla bývalá manželka Ivana Trojana, který už dávno byl v kostele. 

Vzpomínám na něj jako na báječného kolegu, se kterým byla vždy legrace, a byl neustále mladý, do posledních hodin byl mladší než my všichni," řekl Otakar Brousek ml. přezdívaný Ťulda. Herec Martin Myšička a Jiří Macháček přišli po 14. hodině. Tedy těsně před začátkem zádušní mše. 

Odloučené manžele Kláru a Ivana aspoň na chvíli spojil kostel. Oba seděli v první lavici vedle sebe. 

Úderem 15. hodiny se smuteční hosté začali trousit z kostela ven. 

„Odešel velmi dobrý člověk a jen přemýšlím o těch jeho devadesáti letech, kolik práce udělal. Odešel v dobrém, netrpěl... Moje nejstarší dcera si vzala jednoho z Trojanů, toho staršího," řekl profesor Pafko

Rodina po skončení mše zůstala v kostele, aby se v tichosti  rozloučila s milovaným otcem, dědečkem... Před jeho fotografií, na které drží sklenici s červeným vínem, zapálili svíčky...

Ladislav Trojan proslul rolí vnuka Potůčka v seriálu Tři chlapi v chalupě, kde jeho dědečka hraje Lubomír Lipský st. (†92) a otce Jan Skopeček (†94). Za svůj bohatý život ztvárnil mnoho dalších úžasných rolí, jak na divadle, tak před kamerou. Malé děti znají Ladislava Trojana z Kouzelné školky, kterou v letech 2011 až 2018 moderoval jako děda Láďa.

Odešel ve spánku, v klidu a míru. Úsměv měl na tváři do poslední chvíle. Ondřej a Ivan,“ tak oznámili smutnou zprávu jeho synové v průběhu čtvrté adventní neděle.

Video
Video se připravuje ...

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil? Videohub

Fotogalerie
109 fotografií