Herečka Jana Andresíková nikdy neměla na růžích ustláno. Trpěla depresemi, které natolik gradovaly, že se pokusila o sebevraždu. Prožila dvě klinické smrti, několik nehod a nebyla snad kost v těle, kterou by neměla zlomenou. Prošla si mnoha osobními tragédiemi – například se jí skoro před očima zabil jeden z manželů. Dožila velice smutně: zavřená v sanatoriu, osamocená, rozhádaná s dcerou a vnukem, kteří ji měli údajně okrást. A nesvéprávná. „Drahá kolegyně“ legendárního Rumburaka v podání Jiřího Lábuse (73) byla zbavena způsobilosti půl roku před svým skonem...

Vážná autonehoda a sebevražda manžela

První manželství s režisérem Janem Moravcem (81) nevyšlo. Jan se tři roky po rozvodu stal druhým manželem Marty Kubišové (80) a Jana zaháněla úporné černé myšlenky prací – však taky po ní zůstalo na 50 filmů a přes 20 seriálů. V mládí ale měla těžkou autonehodu, pod kola vozu jí spadl opilec. Odstartovalo to neuvěřitelnou sérii zranění v autě, která shodně poškozovala páteř. „Operovali mě a pak jsem musela rok ležet. Těch operací pak bylo hodně, ani to nechci počítat,“ svěřila se. Kvůli úrazům jí zůstala jedna noha kratší – a tak musela nosit speciální boty.

Když se podařil skoro zázrak a mohla se opět svobodně pohybovat, zabil se její druhý muž. Nebylo to šťastné manželství. Trvalo jen pár let a provázela ho mužova žárlivost a psychóza, roky Andresíkovou psychicky týral. Herečka ze vztahu chtěla dlouho utéct, ale nenašla dostatek sil. Jednou odpoledne, po dlouhém období tiché domácnosti, se jí manžel zeptal, jestli chce uvařit kávu. Poté odešel do vedlejšího pokoje a tam si prostřelil hlavu... „Po těch letech o tom už dokážu sice něco říct, ale že bych to chtěla ještě někdy vidět, to ne,“ komentovala to hořce.

Video
Video se připravuje ...

Takhle Andresíková (†79) popsala sebevraždu manžela: Jak když bouchne šampaňské... FTV Prima

Zdravotní obtíže a soud

Přestože práce byla jejím jediným záchranným kruhem, posledních pět let už pracovat nemohla. Sužovala ji Alzheimerova choroba, prodělala infarkt a navíc i mrtvici. Zdravotním problémům nepřidávalo ani psychické trápení. Spory v rodině vznikly hlavně kvůli vile na Mělnicku. Andresíková tvrdila, že ho pod nepravdivou záminkou prodala vnukovi výrazně pod cenou. Netušila, že „ve svém“ nebude moct dožít... „Vnuk se zkrátka nechtěl s manželkou o babičku starat. Odstěhovali ji do garsonky s jedním oknem, kde měla ještě větší deprese a odkud chtěla pryč. Proto ji dali do sanatoria,“ tvrdil jeden z hereččiných přátel.

Peníze za dům, které vnuk získal formou hypotéky, prý Andresíková z větší části neviděla. Herečka tvrdí, že jí na účtu zůstala jen menší částka, tu druhou v řádech milionů si bez jejího vědomí měla převést na své konto dcera. Podle dostupných dokumentů pomocí matčiny platební karty převedla na svůj bankovní účet většinu zaslaných peněz. „Andresíková neměla ponětí, tudíž nevěděla a nikdy nedala souhlas s tím, aby její dcera Michaela tuto transakci provedla a peníze si ponechala,“ uvádí se v trestním oznámení, které herečka na svou dceru a syna podala. 

Jak to vlastně bylo?

Soud o určení vlastnictví domu měl proběhnout 3. listopadu, tehdy se měla konečně celá věc začít aktivně řešit. Andresíková se toho však už nedožila... Kde byla pravda, to se dnes už nikdo nedozví. „Zní to blbě, ale ona trpěla opravdu už těžkou formou Alzheimera a ty spory byly přiživované a iniciované lidmi zvenčí i řadou trestních kauz. Vždycky se to všechno odložilo, protože když se to pak vyšetřilo, zjistilo se, že je to nedorozumění. Opravdu se tam nedělo nic špatného,“ tvrdil před lety Blesku Jan Binder, manžel její dcery.

Rodinné rozepře nakonec vyřešil život sám. Andresíková ve věku 79 let podlehla těžkému zánětu plic poté, co ji napadl nebezpečný virus covid-19. Nemoci předcházela vážná operace, když si herecká hvězda činná i v dabingu v květnu zlomila nohu v krčku. „Díky rehabilitaci v mělnické LDN se její stav zlepšoval, jenže napadení koronavirem všechno změnilo,“ uvedla pro Blesk dcera Michaela. Zánět plic pak už oslabený organismus nezvládl a týden po převozu do mělnické nemocnice nešťastná herečka zemřela...

Fotogalerie
32 fotografií