„Opravdu? To je hezké, ráda se tam půjdu podívat,“ řekla Blesku fanynka z dalekého Vsetína.

„Je to hezký nápad, ale aby to ti lidé v okolí vily přijali. To tam asi bude dost lidí,“ dodala Věra z Příbramska.

Na hrobě byla od rána mimo jiné vzpomínková kytice od bývalého prezidenta Miloše Zemana (79) a jeho manželky Ivany (58). Oba patřili mezi velké fanoušky legendárního zpěváka.

Dorazil i člen fanklubu Karla Gotta Jan Hadrbolec, který nyní prožívá velkou bolest. „Když zemřel Karel Gott, cítil jsem velký smutek, jako když umřel někdo z rodiny, teď mi zemřela máma (91 let) a prožil jsem to znovu,“ svěřil.

U vedlejšího hrobu Evy Pilarové (†80) se mezitím objevil vdovec Jan Kolomazník (71), který na něm zapálil svíčku. Jeho kamarád pak očistil náhrobní desku.

Poprvé bez ostrahy

Kdykoliv se od Karlovy smrti přiblížilo výročí jeho narození či odchodu, vdova Ivana Gottová (47) žádala Správu pražských hřbitovů, zda by bylo možné zvýšit dohled nad hrobovým místem jejího muže.

A není se čemu divit, pokaždé k němu totiž přicházely davy lidí a nikdo nemohl vědět, zda mají všichni pouze pietní záměry. Netřeba připomínat, jak z hrobu před časem zmizel malý zlatý slavík, položený na náhrobní desce.


Letošní výročí odchodu národem milovaného umělce ale proběhlo poprvé bez policeních či hřbitovních kontrol. „Na malvazineckém hřbitově bude i v neděli 1. října standardní provoz, s posilováním hlídek nepočítáme,“ řekl pro Aha! mluvčí hřbitovní správy Jiří Královec. Proč se tak rodina, potažmo Správa hřbitovů rozhodli, není úplně jasné.

 

Video
Video se připravuje ...

Hlas Karla Gotta vytvořený umělou inteligencí: Poslechněte si! Blesk TV

Fotogalerie
114 fotografií