Kuba Ryba se netají tím, že mu alkohol chutná a vždy chutnal. Nejraději pil na koncertech. „Pořád piju, ale už nepiju tvrdý alkohol. Ten jsem pil patnáct let, ale musel jsem ho kvůli zdravotním problémům odstranit. Už nepiju jako dřív. Tím, že máme na pódiu pyrotechniku a byl jsem vždy úplně na padrť, několikrát jsem se doslova spálil, přiznal frontman kapely Rybičky 48 v pořadu DVTV.

Po koncertech následovaly večírky, které byly často proloženy drogami. „Hodně jsme fetovali. Koksík a spíš takový ty srandičky. Nikdy jsme si nepíchali. S drogami jsem to rozjel trochu víc než s chlastem, ale mám v sobě nějakýho strážce, který mi řekne: Hele, brzdi už. A to na mě funguje, proto jsem nikdy nemusel na žádný léčení,“ svěřil se Ryba.

Aby s tvrdými drogami a alkoholem skoncoval, musely ho varovat nejen zkázy v jeho okolí, ale také jeho vlastní duševní i zdravotní problémy. „Spoustu mých kámošů v okolí, někdo to nedal, někdo umřel na drogách, někdo se oběsil. Je to svinstvo, já bych to nikomu nedoporučoval, ale zase toho nelituji. Díky tomu jsem se nějakým způsobem někam dostal, i do nějakých sfér myšlení, někdy to bylo do plusu, někdy do minusu. No a teď počítám s tím, že s tou 40 budu platit těch 20 let prázdnin, které jsem měl,“ uvedl bez nadsázky Ryba.

Už několik let se potýká s panickými atakami, na něž bral léky. Ty už nyní tři roky nebere. Stále má ale deprese. „V hlavě jsem si udělal takovej bordel, že ho budu uklízet ještě dlouho. Na mentálním, duševním i fyzickém zdraví se to projevilo až později, ale mě to dost baví. Tělo mi to naznačí depresí. Mám za sebou dvakrát operovaný krk, brali mi dva nádory v 25 a 35 letech, což byly indicie, že už mám něco změnit,“ vysvětlil zpěvák. Ten už se nyní snaží sekat latinu. Na druhou stranu bere jako pozitivní svou zkušenost s drogami, protože bude moci vše o drogách jednou vysvětlit svému synkovi. „Radši mu seženu dobrej matroš, než aby mu prodali nějakou s*ačku,“ uzavřel Ryba. Doufá ale, že k tomu nikdy nedojde.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští studenti slavili na výstavišti Majáles. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
28 fotografií