Slováčková s rakovinou prsu bojovala již v minulosti. Nyní se vážná choroba Aničce vrátila.

Anička před koncertem s kapelou 4. října v Lucerně avizovala, že to „bude doják“. Vystoupení se podařilo, ovšem jen o den později Slováčková přiznala, jaké smutné novinky se v jejím životě odehrávají.

Zveřejnila to na svém instagramu. „Vybojovala jsem si to poprvé – věřím, že to zvládnu i podruhé. Chtěla jsem vám to říct až po našem včerejším křtu v Lucerna Music Baru… nechtěla jsem to řešit do dne, který pro mě byl tak důležitý a který jsem usilovně tak dlouho připravovala… a taky jsem doufala, že můj první příspěvek po celém tom nádherném večeru bude o něčem jiném, ale už je to stejně venku a já k tomu samozřejmě vyjádření dát musím.. Člověk míní… a něco tam nahoře, nebo dole mění, a tak když jsem měla 8. 9. oslavovat vydání desky a nového klipu, potvrdili mi návrat rakoviny a na žádné oslavy už nebyla chuť. Co cítím? Strašnej vztek. A pochopitelně strach,“ přiznala Anička.

„A taky mám pocit, že jsem všechny zklamala… nechci v nikom vzbouzet strach a nechci, aby to vypadalo jako pravidlo, že se rakovina může vrátit. Pravidlo to totiž není. Usadila se mi tentokrát v plicích… ale i tak jsem připravena znovu k boji. Minimálně dnes jsem se na ten boj už trochu připravila,“ pokračovala v dojemné zpovědi.

„Prosím všechny o shovívavost… vím, že poprvé jsem s vámi sdílela hodně, ale potřebuji se s tím sama víc smířit a poprat se s tím více o samotě... Alespoň dočasně. Pracovat budu i dál, dokud budu moci. A když nebudu moci, tak se hold svět nezboří. Dávejte na sebe pozor prosím. Buďte zdraví. Mám vás ráda,“ dodala pro své fanoušky. 

Video
Video se připravuje ...

Anna Slováčková, koncert v Lucerně Matyáš Janíček

Začalo to bulkou

Poprvé si herečka a zpěvačka nahmatala bulku v prsu v roce 2013. Tehdy se ukázalo, že je nádor nezhoubný. To se opakovalo v roce 2016. „Přivolala jsem si to sama. Svým uvažováním, psychikou, stresem. To, jak jsem žila, nemohlo skončit jinak než nějakou nemocí. V té době jsem maturovala, hrála divadlo a do toho jsem prožívala to, co se dělo doma. Bylo toho na mě moc,“ přiznala s narážkou na svého otce Felixe Slováčka (80), který v té době veřejně podváděl její matku Dádu Patrasovou (67) s výtvarnicí Lucií Gelemovou (40). Anička pak pravidelně chodila na kontroly.

V říjnu 2019 se rakovina vrátila. Třetí nález ale už bohužel vyplnil ty nejhorší obavy a Anna Slováčková si vyslechla diagnózu: zhoubný nádor. Podstoupila operaci, kdy jí byla rakovina odebírána i z uzlin, chemoterapie a také ozařování, co jí poznamenalo kůži popáleninami. Přišla o vlásky – ale ani to ji neodradilo od zběsilého pracovního tempa. I při náročné léčbě stále hrála v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, kde pro ni připravili paruku, která vypadala jako její vlastní kadeře, dál také koncertovala se svou kapelou a vystupovala.

„Na všechno jsem připravena a nic mě neomezuje normálně zpívat, nemám přece rakovinu hlasivek,“ tvrdila statečně. Zvažovala i odstranění obou prsů, takzvanou mastektomii, aby nebezpečí recidivy eliminovala. „Ano, přemýšlela jsem nad tím dost často,“ odhalila blondýna, která tvrdí, že by se to nebála podstoupit. Už jen kvůli svému zdraví. „Ale moje paní doktorka po všech různých testech řekla, že to není potřeba, že je u mě riziko nízké,“ prohlašovala optimisticky v dubnu 2020.

„Uvědomuji si, že moje onemocnění není jednoduché a hrozba smrti tady je, ale já se smrti nebojím. Spíš se bojím o své blízké než o sebe. Ale tak nějak vnitřně jsem cítila, že se z toho dostanu,“ tvrdila v době, kdy už jí znova začaly růst vlasy, obočí a řasy. To, že během léčby přibrala deset kilogramů, ji zprvu trápilo, nakonec to však hodila za hlavu. Naopak, byla vděčná sama sobě, že to všechno zvládla... „Já vím, že moje tělo nevypadá dokonale, ale nejsem modelka z katalogu. A víte co? Tohle tělo mi zachránilo život!“

Zdálo se, že má všechny zdravotní problémy již za sebou. Že nemoc skutečně překonala. Že se nevrátí... Znovu se začala radovat ze života, vydala album plné autorských písniček. Bohužel osud rozhodl jinak a Anička má před sebou další bitvu.

Video
Video se připravuje ...

Anička Slováčková v Blesku: Promluvila o boji s rakovinou! Jak to dolehlo na její rodiče? David Turek

Fotogalerie
163 fotografií