Oblíbená zpěvačka si prošla vyloženě spartánskou výchovou. Její táta byl důstojník, který sloužil za druhé světové války v britské armádě, a v 50. letech dokonce strávil nějaký čas v komunistickém žaláři.

„Otec chtěl mít kluka a podle toho mě vychovával. Nehrála jsem si s panenkami a za maminkou chodili rodiče, abych netřískala jejich děti,“ vzpomínala Přenosilová. Sama byla totiž doma často bita. Schytala to i máma. 

Otec mě coby školačku často mlátil gumovým řemenem od pračky, kterou sám vyrobil. Mívala jsem taková jelita po těle, že jsem je se slávou za korunu ukazovala,“ přiznala Yvonne po letech. „A když mě máma bránila, tak ji schytala taky,“ dodala Přenosilová.

Aspoň že po otci zdědila mimořádný hlas, sám totiž zpíval a miloval především černošské spirituály. Proto také Yvonne jako dítě mluvila nejprve anglicky a díky mamince i německy, až posléze se doučila češtinu.

Z generála hutníkem

Generálmajor Jiří Přenosil byl v Československém oddělení britské armády na Blízkém východě, nejdřív v Indii a pak v Palestině. Tam se za druhé světové války seznámil s Yvonninou matkou Markétou, jež pocházela z Rakouska.

V roce 1946 přijeli do Československa, ale matka se nikdy nenaučila česky. Doma mluvili anglicky. V roce 1952 otce zavřeli. V době Yvonniny kariéry pracoval jako odborník v hutním průmyslu, hodnost generálmajora dostal až od prezidenta Václava Havla v roce 1994.

Video
Video se připravuje ...

Přenosilová o zesnulém Bobkovi: Už to nebyl on... Jan Jedlička, David Turek

Fotogalerie
68 fotografií