Kdyby Markovi Taclíkovi někdo v jeho dětských letech řekl, že se bude jednou živit jako herec, hlasitě by se zasmál. Od malička měl totiž problémy s řečí. „Měl jsem tonus svalů (napětí svalů – pozn.red.) na levý a pravý straně a do deseti let jsem v podstatě mluvil jenom koutkem úst. Pak jsem začal chodit na logopedii. Cvičení už si nepamatuji, vím, že jsme se hodně soustředili na ten střed pusy. Poslední, co si pamatuji, je cvičení z DAMU. Občas to i teď dělám, když cítím, že mám zatuhlou pusu,“ přiznal herec v pořadu Blízká setkání na ČRO Dvojka.

Na logopedii, jak sám říká, ho naučili znovu mluvit. „Já to zamlčuji, ale kolem roku 1993 jsem začínal v rádiu v Ústí nad Labem jako rozhlasový moderátor. S mojí mluvou je to trochu vtip. Dodnes nechápu, jak jsem mohl rok dělat moderátora a nikdo mi nikdy nezavolal, že mi není rozumět,“ podivoval se Taclík.

V rádiu, kde dělal rozhovory s různými začínajícími herci, se dost rozmluvil. A to už pak byl jen krůček k tomu, aby se dostal k divadlu. „Jednou jsem dělal rozhovor s Jirkou Pokorným a Michalem Langem a oni mě pak pozvali na představení do divadla. Já jsem do té doby nikdy v životě nebyl v divadle. A tam jsem se do divadla zamiloval. Byl jsem poprvé v divadle a pak jsem jim každý den volal, jestli by mě nemohli zaměstnat. Oni odmítali a já jsem pořád volal, až si asi po 14 dnech říkali ‚hele, ten debil bude volat každý den‘, tak mě zaměstnali jako kulisáka,“ prozradil Marek, jak začátkem 90. letech začínal v divadle. A u herectví pak už zůstal.

Video
Video se připravuje ...

Marek Taclík s úchylným knírkem: Jsem do něj zamilovaný! Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

Fotogalerie
56 fotografií