I když si Mareš s Malindou tentokrát příběh vymysleli, přesto se tu jedna spojnice se zmíněnými Případy 1. oddělení najde. Je jí postava policejního šéfa, majora Šery, kterého si zahrál Ondřej Vetchý (60). Opět byl jeho předobrazem bývalý elitní vyšetřovatel Mareš, navíc ho Vetchý hraje v podobně přísné, náruživé a arogantní šarži.

Oddělení má už ale v Docentovi fungl nové. V jeho centru je kromě Šery dvojice přezdívaná Dvojčata (Marek Taclík, 49 a Matěj Hádek, 47) a vysoce problémová mladá policistka, nevycválaná kapitánka Fousová. A nově docent Stehlík, akademik, na kterého ale na akademii nezbylo tabulkové místo, a tak skončil ve spárech pragmatického šéfa Šery.

Ten ho neměl v lásce nikdy, vždycky bral jeho psychologické profilování pachatelů jako zbytečné teoretizování, zatímco ta skutečná práce probíhá v terénu. A protože jediným zbožným přáním Šery je zbavit se Stehlíka, přidělí ho jako parťáka k Fousové. Protože by se totiž nejraději zbavil rovnou obou. Jiří Strach, který natočil seriály Ďáblova lest, Ztracená brána nebo tři série Labyrintu, si na scénář pro Docenta musel počkat.

„Prvně jsme se s Josefem Marešem a Janem Malindou setkali někdy v roce 2011 nad scénáři první série Případů 1. oddělení, o kterých předchozí vedení ČT uvažovalo, že je mám režírovat. Osud tomu chtěl, že to nakonec dopadlo jinak. Bohužel. Ale tehdy v hospodě U Zlatého tygra říkám: ,Kluci, napište mi cokoli pro Trojana.‘ Rok s rokem se sešel a po mnoha letech máme Docenta. Na dobré věci je třeba umět si počkat,“ usmívá se režisér.

Trojan je nejlepší

 

A hned také oceňuje přístup herce, se kterým často a rád spolupracuje. „Ivan věděl, že to kluci píšou deset let pro něj. Který herec by nebyl potěšen, že mu autoři píšou přímo na tělo? Ivan přistupuje ke každé roli s mimořádnou péčí a odpovědností, tentokrát se mi ale zdálo, že to vzal ještě vážněji než kdy jindy. Svou postavu měl promyšlenou do každé drobnosti, mikroskopické a nepřehlédnutelné, že mi tím lezl na nervy. Ivan musí znát každý poslední chlup své postavy, aby se do ní mohl veskrze obout. Je precizní, maximalistický. Díky tomu převyšuje jiné herce o autobus. A proto je nejlepší.“

 

To je kráva!

Úsměvně Strach líčí, jak si se svojí svéráznou postavou poradila Tereza Ramba. „Ona si tu vyšetřovatelku úplně zamilovala. Kolikrát říkala během natáčení: ,Ježiši, ta Fousová, to je kráva! To je úplnej magor! Já ji miluju, jak se s tím nemaže!‘ Jasně, takové figury jsou pro herce dárek za odměnu, mohou si s nimi dělat prakticky cokoli a vždycky to bude správně. Můžou se v nich totálně vyřádit, pustit stavidla. A když k tomu navíc připočteme Terezčin talent… Už jen kvůli Fousové bych se k těm postavám chtěl vrátit v další sérii. Člověku se s nimi dobře žije, je s nimi zábava,“ vyznává se režisér.

A to, že se ke svým postavám vrátí, je hotová věc – Mareš s Malindou už nad scénářem zasedli. 

Video
Video se připravuje ...

Seroš X: Případy 1. oddělení reflex.cz

Fotogalerie
6 fotografií