Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolářovo angažmá u Pavla víří emoce: Pustila se do něj Fridrichová, Witowská partnera hájí

Autor: Mii - 
5. února 2023
17:40

Budoucí role bývalého diplomata a konzultanta Petra Koláře v okolí zvoleného prezidenta Petra Pavla stále mnoha lidem nedává spát. Kolář v posledních dnech věnoval spoustu úsilí, aby vysvětloval, co přesně bude dělat, přesto mají některé osobnosti pochybnosti. Třeba moderátorka České televize Nora Fridrichová, která se na twitteru dostala do střetu jak s Kolářem, tak s jeho partnerkou a svou bývalou kolegyní Světlanou Witowskou.

Kolář stál u startu kampaně Petra Pavla, objížděl s ním besedy a radil mu s některými otázkami. Později se stáhl do pozadí, avšak nálepku blízkého člověka Pavla už ze sebe strhnout nedokázal.

Zřejmě i proto, že Pavel nedokázal pojmenovat, jaký kontakt s Kolářem po svém (tehdy ještě případném) zvolení bude mít. Sdělil jen, že zcela jistě nedostane na Hradě pozici placeného poradce, protože rád funguje jako solitér. „Já to naprosto respektuji, proto jsme se taky domluvili na tom, že nebude součástí týmu, ale že bude přispívat radou tam, kde ji budeme chtít,“ vysvětloval Pavel v superdebatě Blesku.

Kolář ovšem o své spolupráci s Pavlem nikdy nemlčel. Veřejně jej podporoval a se svou partnerkou Světlanou Witowskou se pravidelně fotil ve flanelových košilích - symbol Pavlovy kampaně. Zvoleného prezidenta také doprovodili do volebního štábu, kde s ním slavili.

Fridrichová: Chybí odpovědi na legitimní otázky

Kolář se snaží svou transparentnost projevit mimo jiné tím, že poskytuje rozhovory. Promluvil ve skutečně široké škále médií, jeden z posledních rozhovorů s ním vyšel minulý týden v deníku Právo. Odmítá zde přirovnání, že by měl být Pavlovým Martinem Nejedlým, tedy neplaceným poradcem s nejasnými aktivitami. Obrázkem z novin se pochlubil na twitteru, přičemž zároveň poslal vzkaz novinářce Lence Zlámalové, která jej k Nejedlému přirovnala na serveru Echo24.

Toho se ale chytla moderátorka České televize Nora Fridrichová, jež si myslí, že Kolář naopak transparentní příliš není. Nepopsal podle ní dostatečně podrobně, jakou práci vykonává v soukromé americké společnosti Squire Patton Boggs (SPB), která bývá označována za lobbistickou. „Otázky, které Václav (Moravec) i ona (Zlámalová) uvedli, jsou legitimní a nedostali na ně odpověď,“ argumentovala Fridrichová směrem ke Kolářovi.

„Promiňte, na kterou legitimní otázku jsem neodpověděl? Od zvolení Petra Pavla jsem na žádost různých médií poskytl bezpočet rozhovorů, za což mě Lenka Zlámalová v ČT kritizuje, zdá se jí, že to přeháním a chvástám se, a pak chce rozhovor. Byla první, koho jsem odmítl,“ reagoval Kolář.

Fridrichová se ale nenechala odbýt. „Novináři se ptají na Vaše angažmá v privátní sféře, konkrétně pro SPB. Když se na to zeptal Václav, od Světlany se tu dozvěděl, že se ČT bulvarizuje. Lenka si tu čte, jak je špatná novinářka. Klienty jste ale zveřejnit odmítl, a přesně právě proto na ně dostáváte otázku,“ napsala.

Witowská: Přihlouplé a drzé přirovnání

Zmínila tím právě Witowskou, jež se následně do diskuze také zapojila. „Připomenu mou výhradu. A na ní trvám. Mohli by si novináři, včetně Václava Moravce, odpustit spojování jména Petra Koláře s Martinem Nejedlým?“ uvedla s tím, že přirovnání je podle ní přihlouplé a drzé, protože její partner celý život sloužil této zemi.

Witowskou s Fridrichovou nepojí jen pracovní minulost. Witowská je rozvedená se sportovním komentátorem Robertem Zárubou, který je současným partnerem právě Fridrichové.

Kolář následně pokračoval ve vysvětlování. „Panu zvolenému budoucímu prezidentovi, pokud o to bude stát, bych měl radit v zahraniční politice. Jsem si jist, že zde žádný střet zájmů nehrozí,“ napsal, přičemž v jiném příspěvku uvedl, že Pavel ví, kdo jsou jeho klienti, a neshledává na tom nic toxického.

Video  Tisková konference Petra Pavla  - Blesk TV
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 6. prosince 2023 16:58 )

Je veřejným tajemstvím, že Kolář je USA agent. A protože tuto dekádu jsou USA zatím našimi přáteli, je v pořádku, že na nás donáší našemu příteli a nedonáší Putinovi, tedy alespoň doufám.

JaNat ( 7. února 2023 00:02 )

*mnohým*

JaNat ( 6. února 2023 23:34 )

To jsi tak naivní, že si myslíš, že bude jinak? Navenek bude top, bude důstojně vystupovat a kultivovaně se vyjadřovat, to vše ale jen navenek. Ale co se bude dít na hradě a za našimi zády se nedozvíš. Nebylo tomu tak za komunismu? Ale mnohýn stačí kultivované vystupování a rétorická dovednost.

JaNat ( 6. února 2023 23:29 )

JaNat ( 6. února 2023 23:29 )

Pamatuji si jak jsi tu řádila po volbách 2018. Takže pšššt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa