Rok 2019 pro herečku začal velmi smutně: dostala totiž výpověď z bytu, kde bydlela, a měla dva měsíce, aby si našla nové bydlení. Jenže její starobní důchod byl tak nízký, že nestačil ani na ubytovnu! „Jsem zoufalá, nevím, co se mnou bude. I s fenkou Pampeliškou skončím pod mostem,“ plakala při rozhovoru s redaktorem Blesku paní Ivanka.

Neplatná výpověď

Blesk se tehdy i se svými právníky rozhodl do celé záležitosti vložit a hvězdě filmu Starci na chmelu pomoci. V lednu 2019 jsme ji navštívili doma a pomohli nalézt řešení. Výpověď z bytu, kterou tehdy dostala, byla totiž podle námi oslovených právníků neplatná! „Moc Blesku děkuji! Nevím, co by se mnou bez vaší pomoci bylo. Strašně se mi ulevilo,“ svěřila se tehdy paní Ivanka s úlevou. „Paní majitelka si se mnou po vašich článcích dala schůzku a dohodly jsme zvýšení nájmu o tři tisíce korun,“ prozradila.

1000 na měsíc

Bývalá filmová hvězda tak mohla i se svým pejskem zůstat nejen v bytě, kde byla zvyklá, ale i se sousedy, kteří jí pomáhali a bez jejichž podpory si neuměla svůj život představit. Sousedé nosili paní Ivance jídlo a její filmový parťák Vladimír Pucholt (80) jí posílal pravidelně finanční pomoc z Kanady. Bývalé filmové hvězdě totiž po zaplacení nájmu zbývala z důchodu jen tisícovka...

Režisér Jan Kačer: Máte srdce na pravém místě...

Velký smutek z jejího odchodu prožívá i Jan Kačer (86). „V neděli mi to volal Vladimír Pucholt z Toronta s tím, že smrt pro ni byla vysvobozením. Poslední měsíce strašně trpěla. Zdraví měla celý život chatrné, ale i tak je mi to líto,“ svěřil se herec a režisér. „Ani já ale nezapomenu, co jste pro ni udělali. Blesk a jeho lidi mají srdce na pravém místě!“ dodal.

Strachoval se i Pucholt

Ivančiny trable prožíval na dálku i její filmový parťák a celoživotní kamarád Vladimír Pucholt, který žije v Kanadě. „Měl jsem o ni velký strach, protože trpí vážnou nemocí a každé takové rozrušení jen zhoršuje její epilepsii! Cítil jsem hroznou bezmoc,“ řekl Blesku po telefonu z Toronta. „Nebýt Ivany, nikdy by nevznikl tak skvělý film, jakým jsou Starci na chmelu. Bylo tam sice hodně talentovaných lidí, ale právě ona tomu filmu dodala něco, co ho udělalo nesmrtelným,“ zdůraznil představitel Filipa. Pucholt byl přitom v té době nesrovnatelně větší herecká hvězda než Ivana, pro kterou byli »Starci« první a vlastně jedinou filmovou příležitostí.

Video
Video se připravuje ...

Detaily mýtného v Praze. Válka rodin kvůli nahotě Krainové. A pohřeb Prigožina Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters

Fotogalerie
27 fotografií