Den vítězství 8. května celé Česko slaví jako den, kdy skončila 2. světová válka. Herečce Květě Fialové (†88), která by 1. září měla své narozeniny, kdyby se na věčnost neodebrala již v roce 2017, však konec války přinesl celoživotní trauma, co ovlivnilo její vztah k mužům a k sexu na celý život. „Borohrádkem tehdy procházela Malinovského armáda a je známo, že heterosexuální vojáci kromě toho, že se vzájemně vraždí, používají dámské osazenstvo k radovánkám... Měla jsem ten zážitek se dvěma vojáky,“ přiznala.

„Byli to dva mladí kluci, možná jen o chvilku starší, než jsem byla tenkrát já,“ popsala své nejhorší chvíle Tornádo Lou z nestárnoucí westernové parodie Limonádový Joe. Byla mladičká, kolem patnácti let, a došlo k tomu v jejím domě. „Bylo to hnusný. Ten jeden vytáhl revolver a přiložil mi ho ke spánku. Já jsem vůbec nevěděla, o co jde, co mám dělat, vždyť jsem byla dítě a on vlastně taky. Mohl to kdykoliv zmáčknout....“ vzpomínala herečka ve své knize nazvané Poslední deník Květy Fialové. Vojáci ji tehdy zneužili hned dvakrát.

Video
Video se připravuje ...

Květa Fialová jako sexsymbol v rolích krásných osudových žen Videohub

„K tomu traumatu se přidalo i to, že ti vojáci pak byli před plukem a před ní zastřeleni,“ doplnila ke smutné mozaice herečka Naďa Konvalinková (72), jíž se později Fialová s tímto hrozivým zážitkem svěřila. Na rozdíl od Konvalinkové se však našli i tací, co herečce nevěřili - například herec Jan Skopeček (†94), který se nechal slyšet, že jezdil na prázdniny jen kousek od Květy a že tam žádní Rusové nikdy nebyli. Když se to ovšem Fialová dozvěděla, rozčílilo ji to. „Skopeček je vůl,“ měla jasno a rozhodla se svého hereckého kolegu konfrontovat, když spolu točili seriál Život je ples.

„Tak jsem se ho na to ptala – proč říká takový blbosti. Neodpověděl mi nic. Jen čuměl před sebe a mlčel. Pak po chvíli jen řekl, že prý si žádný vojáky nepamatuje, a tím to skončilo... Proč bych si ale takovou věc vymyslela? Proboha, proč bych to dělala?“ žasla herečka, které brutální znásilnění způsobilo takovou citovou újmu, že na muže zanevřela.

S prvním manželem dlouho nevydržela, s druhým, režisérem Pavlem Hášou (†80), měla sex jenom v době, když se snažili o početí miminka. A to se podařilo - dcera Zuzana (60) je jejím jediným potomkem.

Fotogalerie
59 fotografií