Miloš Kopecký alias doktor Štrosmajer ze seriálu Nemocnice na kraji města trpěl po celý život vážnými psychickými problémy. Ty údajně pocházely z doby, kdy jeho židovská matka zahynula v Osvětimi kvůli tomu, že se s ní její manžel, Kopeckého otec, rozvedl. Sám Kopecký strávil konec války v nacistickém pracovním táboře. Nikoho nejspíš nepřekvapí, že po prožitém traumatu se u něj v pozdějším věku vyvinula maniodepresivní psychóza. O tom, že dochází na terapie do léčebny v Bohnicích, věděl jen jeho ošetřující lékař a nejbližší členové rodiny. Byly dny, kdy herec ani nemohl vstát z postele a celý den jen ležel...

Pro svou nestálou povahu neměl ani moc štěstí na rodinnou pohodu - oženil se však „pouze“ čtyřikrát. První manželství s herečkou Stellou Zázvorkovou (†83) vydrželo jen něco přes rok, ač z něj vzešla dcera Jana (†18), o nic déle pak netrval ani svazek s řidičkou tramvaje Kateřinou Soukupovou. Během natáčení komedie Limonádový Joe poznal Miloš svou třetí ženu, tanečnici Janou Lichtenbergovou (†49), s tou byl ale ženatý pouze tři roky. Naposledy navlékl snubní prstýnek Janě Křečkové (†80), co to s ním pak vydržela až do jeho smrti. Musela se však neustále potýkat s jeho četnými zálety i výkyvy nálad.

Video
Video se připravuje ...

Českej biják: Zítra to roztočíme, drahoušku! Videohub

Jeho první dítě, dcera Jana, podle všeho podědila jeho deprese. Dívku po rozvodu rodičů sice Zázvorková láskyplně vychovávala coby matka-samoživitelka, Janě však postupem let táta začal chybět. A podle vzpomínek pamětníků se jen těžko smiřovala s rolí dítěte, jehož rodiče jsou slavní a velmi zaměstnaní herci. Snad mělo děvče pocit, že není dostatečně chápáno. Snad chtělo být středem pozornosti a chtělo na sebe jenom upozornit. Jenže poněkud nešťastným způsobem: Demonstrativní sebevraždou.

Už předtím se Jana párkrát pokusila sáhnout si na život, ale vždycky tak, aby matku jen vyděsila. Až do onoho večera někdy v polovině 60. let, kdy dívka, tehdy osmnáctiletá, dostala tragický nápad. Věděla, v kolik hodin chodí matka domů z večerního představení, a všechno si dokonale propočítala tak, aby ji Stella po příchodu z divadla objevila a na poslední chvíli zachránila. Otočila plynovým kohoutkem a čekala. Matky se ale ten osudový večer nedočkala - shodou okolností se asi dvě hodiny zdržela v divadle.

Stejné smutné „dědictví“ pak získala i druhá dcera Kopeckého Barbora (55), ta, kterou měl s tanečnicí Křečkovou. „Jsem jiná než jiní lidé, nemám si s nimi co říct. S věkem se to horšilo. V životě přišly navíc problémy a situace, kdy se to nakumulovalo. Největší deprese jsem měla tak před třinácti lety. To jsem vyhledala pomoc a skončila v psychiatrické léčebně,“ přiznala Barbora, po sňatku Vencourová, v roce 2010. Za své slavné příjmení se mimochodem styděla, a tak se už jako středoškolačka provdala, aby si ji lidé přestali se slavným otcem spojovat.

Deprese ji ale, stejně jako jejího otce, dohnaly k pobytu v bohnické léčebně. „Nejlépe je mi v psychiatrické léčebně, kde přemýšlím o životě a smrti,“ prohlašovala. Jejím duševním obtížím nepřispěl ani její syn Martin (35), jenž skončil v kriminále. Nepříjemná epizoda Kopeckého rodiny se odehrála na jaře roku 2011, kdy tehdy čtyřiadvacetiletý Martin nastoupil do vazební věznice v Praze na Pankráci několikaměsíční trest za krádeže. Nepomohlo mu ani moc to, že byl v podmínce přistižen při řízení motorového vozidla, přestože mu pražský magistrát vyslovil roční zákaz...

Fotogalerie
39 fotografií