Podle Archivu bezpečnostních složek k ní došlo 4. ledna 1971 kolem půl osmé večer v Mníšku pod Brdy poblíž restaurace Na kapli. Neznámý řidič tam srazil chodce a z místa nehody ujel, aniž by mu poskytl pomoc.

Číhal na číhané

„Při této nehodě byl nezjištěným osobním autem s neznámým řidičem smrtelně zraněn občan Vojtěch S., který stejného dne poranění podlehl. Na podkladě svědeckých výpovědí bylo potvrzeno, že kritickou dobu stejným směrem jako nezjištěné osobní auto projížděl se svým vozidlem Jiří Sovák,“ píše náčelník inspekce Hlavního velitelství Veřejné bezpečnosti mjr. Jan Číhal v dochované zprávě pro Ministerstvo vnitra ČSSR.

Ve zprávě dále stojí, že hercovo vozidlo „mělo shodný popis (podle typu i podle barvy) a na povrchu byly zjištěny určité změny (např. chybějící lišty), které podle ohledání místa (způsob a směr jízdy) odpovídaly předpokládanému i zjištěnému skutkovému ději“.

Pivo, víno, koňak

Podle výpovědí svědků měl Sovák v kritický den požít značné množství alkoholu. „V Příbrami u primáře MUDr. Trefného a později v prodejně Pramen URAN vypil 0,2 dcl francouzského koňaku, dvě 12stupňová piva a 4 dcl bílého vína, ač věděl, že bude řídit svoje osobní auto tovární značky Saab při zpáteční jízdě z Příbrami do Prahy,“ informuje major Číhal tehdejšího ministra vnitra.

Podle znaleckého posudku měl mít Sovák v kritické době od 0,86 do 1,78 promile alkoholu v krvi. Vyšetřovatel Okresního výboru VB v Příbrami proto 25. ledna 1971 vznesl proti herci obvinění pro trestné činy ublížení na zdraví z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a pro opilství.

Zasáhl ministr

O tři měsíce později (14. dubna 1971) obdržel vyšetřovatel písemný pokyn okresní prokurátorky mimo jiné k tomu, aby zajistil odebrání řidičského průkazu. K tomu ale – jak vyplývá z Archivu bezpečnostních složek – nedošlo, stejně jako k soudu. Populární herec a v té době člen činohry Národního divadla s titulem Zasloužilý umělec totiž podal písemnou stížnost na postup vyšetřovatele, a to přímo k rukám ministra vnitra!

Stížnost zabrala, opilství zůstalo

Ve vznesené stížnosti se Sovák zapřísahal, že vypil pouze jedno malé pivo k večeři. A to nejméně tři a půl hodiny před uváděnou dobou nehody.

Ve zprávě majora Číhala se pak píše, že „... mu bylo vyhověno dozorujícím okresním prokurátorem v Příbrami dr. Marhoulovou, která po předložení jí vyšetřovacího materiálu trestní stíhání pro skutek ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci zastavila.“ Skutek opilství podle paragrafu 201 trestního zákona ale zůstal nedotčen a proti Sovákovi byla dokonce vznesena obžaloba!

Prokurátorka konstatovala »pochybení ze strany vyšetřovatele, zejména z taktického hlediska« – vznesl totiž obvinění z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti a trestného činu neposkytnutí pomoci přímo proti osobě Jiřího Sováka, aniž by měl dostatek důkazního materiálu (měl pouze podpůrné důkazy). „Ovšem naprosto nepochybil a jednal správně, když vznesl obvinění proti jmenovanému pro trestný čin opilství, neboť tento skutek měl řádně dokumentován, zejména několika svědeckými výpověďmi,“ konstatuje náčelník inspekce Hlavního velitelství VB.

Zda se Sovák dočkal trestu, nebo jeho kauzu smetl soudruh ministr ze stolu, to už se v archivu nedočteme...

Vypil celý rybník

Sovákova náklonnost k alkoholu je známá, stejně jako jeho opilecké historky s Vladimírem Menšíkem (†58). „Zažil si bujará léta, samá švanda, panáky, pivo, no všechno. On byl schopný s herci v hospodě propít i příspěvky, které dostával od ROH,“ tvrdila jeho žena Andulka. Pak ale přestal ze dne na den pít a až do konce života si přes 20 let nedal ani malé pivo. Když se nad tím podivoval Josef Dvořák (81), řekl mu: „Hochu, já v životě vypil tak velkej rybník, že bys ho nepřekročil!“

Pokuta 1000 Kčs a 3 přestupky

Ve zprávě náčelníka inspekce se lze také dočíst, že Jiří Sovák byl pro trestný čin opilství předtím již jednou stíhán! „V roce 1964 byl odsouzen pokutou 1.000 Kčs,“ připomíná major Číhal s dovětkem, že na tento trestný čin se nevztahovaly amnestie prezidenta republiky. Podle výpisu z evidenční karty řidiče bylo také zjištěno, že se herec dopustil 3 přestupků v dopravě.

Video
Video se připravuje ...

Komedie Světáci málem skončila v trezoru, exceluje v ní Jan Libíček a provokuje Oldřich Nový Videohub

Fotogalerie
16 fotografií