Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10 je již pravomocné. Podle něj byla herečka odsouzena za spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Bez odporu

Za tento čin jí byl příkazem uložen peněžitý trest i odejmuto řidičské oprávnění. „V rozhodnutí byla uznána vina a obviněná osoba byla odsouzena pro spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za tento trestný čin jí byl uložen peněžitý trest, a to 100 denních sazeb ve výši 2000 Kč, tj. celkem ve výši 200 000 Kč,“ sdělil Novinkám místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 10 Josef Mana.

Zpěvačka si nepodala odpor, a rozhodnutí je proto pravomocné. „Já se k tomu dál nebudu vyjadřovat,“ řekla Blesku Dáda. Trvá na tom, že bouračku má na svědomí vadná součástka ve voze, kvůli níž se auto náhle stalo neovladatelným. Po nehodě ale odmítla test na alkohol a odebrání krve. Podle odborníků mohla přitom Patrasová za ohrožení pod vlivem návykové látky dostat až tříleté vězení.

A co Felix?

I manžel Felix Slováček (80) chce držet ohledně rozsudku bobříka mlčení. „K tomu se fakt nemohu vyjadřovat,“ řekl Blesku saxofonista. Podle blízkých přátel ale považuje trest pro Dádu za vcelku mírný a je tím pádem spokojený.

Je to moc, nebo málo? A proč platí tolik?

Jak rozumět tomu, že Patrasové soud vyměřil peněžitý trest »100 denních sazeb ve výši 2000 Kč«? Na to odpověď skrývá paragraf 68 zákona č. 40/2009 Sb. Tam stojí následovné:

  1. Peněžitý trest se ukládá v denních sazbách a činí nejméně 20 a nejvíce 730 celých denních sazeb.
  2. Denní sazba činí nejméně 100 Kč a nejvíce 50 000 Kč.
  3. Počet denních sazeb soud určí s přihlédnutím k povaze a závažnosti spáchaného trestného činu... Výši jedné denní sazby peněžitého trestu stanoví soud se zřetelem k osobním a majetkovým poměrům pachatele. Přitom vychází zpravidla z čistého příjmu, který pachatel má nebo by mohl mít průměrně za jeden den.
  4. Příjmy pachatele, jeho majetek a výnosy z něj, jakož i jiné podklady pro určení výše denní sazby mohou být stanoveny odhadem soudu.

    Obecně platí, že peněžitý trest je formou alternativního trestu. „Spolu se zákazem činnosti představuje zřejmě nejvýznamnější alternativu ke krátkodobému trestu odnětí svobody,“ vysvětluje JUDr. Ondřej Preuss na stránkách dostupnyadvokat.cz. Neuhrazení peněžitého trestu ve stanovené lhůtě může vyústit až v přeměnu na nepodmíněný trest odnětí svobody.

Slováčka ničí funus

Víc než manželčin trest za nehodu Felixe ničí zítřejší pohřeb muzikanta a spoluzakladatele skupiny Elán Vaša Patejdla (†68). „Jinak mám ale krásný život. Byla předpremiéra filmu o mně a v pátek jedu do rodných Malenovic u Zlína, kde máme sraz se spolužáky. Jsme osmdesátníci a z čtyřiatřiceti nás ještě zbylo osmadvacet. Díky valašské slivovici máme dobrý kořínek,“ pochvaluje si Slováček.

Video
Video se připravuje ...

Patrasová dostala trest za řízení v opilosti. Jaké bude počasí? A Margita plánuje uložit urnu. Bára Horáková, Lukáš Červeny

Fotogalerie
54 fotografií