Radana Jansová se svým manželem (†23) byla v srpnu 1980 v Peceradech, kde měl a má dodnes Schmitzer po otci Jiřím Sovákovi (†79) u rybníka chajdu. V místní hospodě se konala svatba, kde byli i oni dva a Schmitzer se svým kamarádem Milanem.

Pil i za jízdy

„Tam jsme se všichni čtyři seznámili. Popíjeli jsme a pak se rozhodli, že pojedeme ještě na zábavu do Benešova. Tím to ale neskončilo a odtamtud jsme se, bohužel, ještě vydali do Prahy,“ říká Jansová s tím, že Schmitzer měl tehdy třídvéřového fiátka, kamarád Milan seděl vedle něho a ona s manželem vzadu. Z protokolů vyplývá, že všichni čtyři byli opilí a že Schmitzer konzumoval alkohol nejen před jízdou, ale i za volantem. „V průběhu jízdy pil becherovku z lahve,“ vypověděla tehdy Jansová.

Hlavou do betonu

V Horních Jirčanech nezvládl herec, kterému naměřili přes dvě promile, řízení. „Narazil do takového betonu, který auto vymrštil zpět na silnici. Manžel vyletěl zadním okénkem přes plot na zahradu jednoho domku, já letěla hned za ním a po zemi mě to smýkalo asi sto metrů, měla jsem sedřená celá záda. Hlavou jsem narazila do betonu a tam jsem se zastavila,“ popisuje účastnice nehody. Pak už si nic nepamatuje, jelikož ztratila vědomí a v nemocnici ležela v kómatu.

„Vzpomínám jen, ale to byl mžik, že hledali Jaromíra a volali na něho. Potom už vím jen z doslechu, že ho našli na té zahradě a tahali přes plot zpátky. Když dorazila záchranka, manžel byl mrtvý,“ vzpomíná ještě dnes s pláčem vdova Radana. „Měl proraženou spodní lebeční kost a plíce. To jsem se ale dozvěděla až v nemocnici, když jsem se probudila z kómatu,“ popisuje.

Čekala dceru

V nemocnici jí také oznámili, že je v jiném stavu. „Netušila jsem to, bylo to hned na začátku. Úplně jsem se roztřásla. Říkala jsem si – Jaromíre, tak se nám to podařilo, budeme mít vytoužené miminko, ty už se to ale nikdy nedozvíš. Byla jsem šťastná a nešťastná zároveň,“ vzpomíná na nejtragičtější chvíle života Jansová. V září, měsíc po havárii, ji pustili z pražské nemocnice v Krči, ale v říjnu se tam vrátila. „Musela jsem na těžkou operaci ruky, protože jsem byla ale těhotná, tak si mě tam nechali až do prosince,“ říká paní Radana. Na jaře roku 1981 se jí narodila krásná dcera Tereza, které je dnes 42 let...

„Víte, kdybychom tenkrát z té svatby všichni zamířili domů, mohlo být dnes všechno jinak. Nikdy toho nepřestanu litovat,“ dodává vdova se slzami v očích.

Sováka k sobě nepustila, Schmitzera nemůže vidět

Když se Radana probrala z kómatu, řekli jí, že za ní přišla do nemocnice návštěva – Schmitzerův otec Sovák. „Ptali se, jestli ho mohou ke mně pustit, ale já jim to zakázala a doteď toho moc lituju. Myslela jsem si, že mě chce uplatit. Nakonec jsem se ale dozvěděla, že se přišel za syna omluvit,“ říká Jansová s tím, že Schmitzer se jí neomluvil nikdy. „U soudu na mě jenom tak koukal. Vlastně vůbec nic neříkal, jen mlčel. Mluvil za něho advokát Friml,“ vzpomíná. Když je Schmitzer v televizi, vypíná ji. Nezná ani Postřižiny, ani Marečku, podejte mi pero. „Na Jiřího Sováka se ale dívat mohu, to se mnou nic nedělá. Naopak si vždycky vzpomenu, že se přišel omluvit...“ dodává.

Dva smrťáky, dvě amnestie

Poprvé Jiří Schmitzer boural pod vlivem alkoholu v roce 1976, kdy zemřel chodec, jehož srazil. Odsouzen byl ke třem rokům vězení za usmrcení z nedbalosti, ale za dobré chování byl propuštěn po roce a půl. Podruhé do výkonu trestu nastoupil 1. července 1981 poté, co krajský soud zamítl jeho odvolání. O 15 měsíců později mu pak byl zbytek trestu v původní výši 2,5 roku prominut se zkušební lhůtou tří let. Brány věznice opustil 27. října 1982. V obou případech (dosud se vědělo jen o první nehodě) byl amnestován prezidentem Gustávem Husákem (†79) – poprvé v roce 1980, podruhé o pět let později.

Pod vlivem boural i Sovák

Obvinění z jízdy pod vlivem alkoholu a usmrcení chodce čelil také Schmitzerův otec Jiří Sovák alias Evžen Huml z Chalupářů. Jak Blesk objevil v Archivu bezpečnostních složek, v roce 1971 byl vyšetřován v souvislosti se smrtelnou nehodou v Mníšku pod Brdy. Na rozdíl od syna na něho ale byla podána žaloba jen pro opilství, policie neměla o zavinění nehody žádný přímý důkaz. I tato kauza se podařila populárnímu herci ututlat, stejně jako synova druhá smrtelná bouračka. Sovák pak ale až do své smrti se Schmitzerem nemluvil a dokonce ho měl i vydědit.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Schmitzer: Do Chalupářů si ho dohodil táta Sovák! Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
37 fotografií